hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

A depressziós betegek 27%-át érintheti egy most azonosított altípus

Egy új kutatás rávilágított, hogy célzottabb depresszió-kezelésekre lehet szükség, miután sikerült felfedezni, mi okozhatja, hogy a megszokott gyógyszeres terápiák olykor miért nem hatékonyak, közli a hvg.hu.

Magyarázatot adhat a Stanford Egyetem tudósainak új kutatása arra, hogy miért nem lehetnek minden esetben hatékonyak egyes, népszerű gyógyszeres kezelések a depresszióra – a szakemberek ugyanis felfedezték a betegség egy új altípusát, ami a súlyos depressziós zavarban (MDD) szenvedő betegek 27 százalékát érintheti.

Mint az a JAMA Network Open folyóiratban publikált tanulmányból kiderül, a „kognitív altípusként” hivatkozott új változat egyedi más altípusokhoz képest, ugyanis olyan kognitív hiányosságok jellemzik, amelyek a figyelemre, a memóriára és az önkontrollra vonatkoznak.

A kapcsolódó vizsgálatokat 700 felnőttel végezték el a Stanford szakemberei, egy randomizált klinikai vizsgálat során, a Sydney-i Egyetemmel közösen. Mint kiderült, az MDD-s betegek 27 százaléka teljesített rosszabbul a kognitív feladatokban, de arra is rájöttek, hogy ők a megszokott gyógyszeres kezelésekre is rosszabbul reagáltak. A szakemberek szerint mindezek fényében sürgősen szükség lenne célzottabb depresszió-kezelésekre – összegez a Science Alert nyomán a lap.

 

imagii képe a Pixabay-en
imagii képe a Pixabay-en

(forrás: hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés