hirdetés
2024. július. 26., péntek - Anna, Anikó.
hirdetés

Kardiovaszkuláris hatások

A CoQ10-pótlás a klinikai vizsgálatokban

Amióta 1957-ben felfedezték a Q10 koenzimet (CoQ10), sok információ derült ki róla, amelyek közül a legfontosabb, hogy nélkülözhetetlen a sejtek energiatermeléséhez. Erős antioxidáns és immunerősítő, amely számos kórkép és krónikus betegség megelőzésében játszik fontos szerepet. Az emberi szervezet 2 g CoQ10-et tartalmaz, de naponta 500 mg-ot kell(ene) pótolni az étkezéssel.

Egyéves korban a CoQ10 a pancreasban és a vesékben található meg maximális koncentrációban, míg egyéb szervekben 20 éves korban éri el a csúcsértéket. A CoQ10 szervezeten belül endogénen szintetizálódik, majd az életkor előrehaladásával drámaian lecsökken: a szív- és érrendszer esetében a 20 éves korban mért 100 százalékhoz képest 42,9 százalékra. Sőt, egyes személyeknél már fiatalon is kevesebb CoQ10 szintetizálódik a szervezetben, ami fáradékonnyá teszi őket, és fogékonyabbá válnak a krónikus szív- és érrendszeri betegségek kialakulására. A CoQ10 normál értéke 0,8–1,2 mg/l, ennek 58%-a az LDL-hez, 26%-a a HDL-hez, 16%-a pedig a VLDL-hez kötődve szállítódik a szérumban.

A 2014-ben elvégzett Q-SYMBIO randomizált tanulmány 420 súlyos szívelégtelenségben szenvedő beteget követett 2 évig. A csoport egyik része kapott CoQ10-et, a másik része viszont csak placebót. A vizsgálat célja az volt, hogy meghatározzák az első jelentős adverz kardiovaszkuláris eseményt (MACE), beleértve a nem tervezett kórházi ápolást, a szívelégtelenség súlyosbodását, a kardiovaszkuláris halált, a sürgős szívátültetést és a mechanikus keringési támogatást. Az eredmények szerint a CoQ10 a felére csökkentette a bármely okból bekövetkező halálozás kockázatát, ami a CoQ10-et szedő csoport 18 betegénél (9%) fordult elő, szemben a placebocsoport 36 betegével (17%). A CoQ10-zel kezelt betegek esetében jelentősen csökkent a szívelégtelenség miatti kórházi kezelések száma is. Egy 2020-as, 650 fő (diabéteszes, metabolikus szindrómás betegek) bevonásával végzett CV-rizikóelemzés pedig kimutatta, hogy a CoQ10 hatására csökkent az LDL koleszterin szintje, és javult az endothel funkció is.

A CoQ10 hatása a vaszkuláris endothel funkcióra

Már számos randomizált klinikai tanulmány vizsgálta a CoQ10-kiegészítés hatását az endothel funkcióra. Ezek a vizsgálatok azonban egymásnak ellentmondó eredményekkel zárultak, ezért 2024 tavaszára elkészült egy szisztematikus áttekintés és metaanalízis (1). A kvantitatív adatok szintézisét véletlenszerű hatások modellel végezték, súlyozott átlaggal (weight mean difference, WMD) és 95%-os konfidencia-intervallumokkal (CI). A heterogenitás, a metaregresszió, az érzékenységelemzés és a publikációs torzítás értékelésére standard módszereket használtak. A metaanalízisbe 12, összesen 489 alany bevonásával végzett vizsgálat került be. Az eredmények a CoQ10-kiegészítés után szignifikáns növekedést mutattak az áramlásközvetített tágulásban (FMD) (WMD: 1,45; 95% CI: 0,55–2,36; p < 0,02), de a Q10-kiegészítést követően nem nőtt a vaszkuláris sejtadhéziós fehérje (VCAM) (SMD: –0,34; 95% CI: –0,74–0,06; p < 0,10) és az intercelluláris adhézió molekula (ICAM) (SMD: –0,18; 95% CI: –0,82–0,46; p < 0,57). Az érzékenységi elemzés azt mutatta, hogy FMD és VCAM esetén a hatás mérete robusztus volt. A metaregresszióban az FMD százalékos változásai a kiegészítés dózisával függtek össze (lejtés: 0,01; 95% CI: 0,004–0,03; p = 0,006). Következésképpen a CoQ10-kiegészítés dózisfüggő módon pozitív hatással van az FMD-re, az eredmények azt mutatták, hogy a CoQ10 8 heti fogyasztás után hatást gyakorolt az FMD-re. A CoQ10-kiegészítés és az endothel funkció közötti kapcsolat megállapításához viszont további kutatásokra van szükség.

Egy korábbi (2020), patkányok aortáján végzett kísérlet kimutatta, hogy az acetilkolin indukálta endothelfüggő vazodilatáció javult a CoQ10 hatására, L-arginin hozzáadásával pedig további javulást lehetett elérni.

Hipertónia és a CoQ10

Egy multicentrikus, randomizált, nyílt elrendezésű vizsgálat 104 beteg esetét írta le, akik közül 52 beteg vörös élesztő rizst és CoQ10-t kapott 2 hónapig, 52 beteg pedig kontrollcsoportként szerepelt. A szisztolés RR a kezelt csoportban 5,2 Hgmm-rel, a kontrollcsoportban pedig 3 Hgmm-rel csökkent, a diasztolés értékek a kezelt csoportban 4,9 Hgmm-rel, a kontrollcsoportban 2,9 Hgmm-rel csökkentek. A kezelt csoportban a kontrollcsoporthoz képest az összkoleszterin 17,2%-kal, az LDL-C szintje 21,8%-kal, a triglicerid szintje 16%-kal, a glükóz szintje pedig 3,4%-kal csökkent.

Egy 12 hétig tartó, CoQ10-adagolás utáni, randomizált, kettős vak, placebokontrollált tanulmány szerint a vizsgált betegek szisztolés vérnyomása minden esetben elérte a normál értéket, Ho és mtsai. szerint pedig a CoQ10 adagolása a szisztolés vérnyomást 11 Hgmm-rel, a diasztolés vérnyomást pedig 7 Hgmm-rel csökkentette.

A CoQ10 hatása a lipidekre

A korábbi vizsgálatokban, metaanalízisben a CoQ10-et szedő metabolikus szindrómás betegeknél szignifikánsan csökkent a trigliceridszint, de nem változott az egyéb lipidprofil. Egy másik metaanalízisben Sahebkar és mtsai. azt találták, hogy a CoQ10 adása szignifikánsan csökkentette az Lp(a)-szintet obez, 2-es típusú, kardiovaszkuláris betegségben szenvedő diabéteszes betegeknél, és főleg azoknál, akiknek az Lp(a)-szintje 30 mg/dl feletti volt.

Modi és mtsai. streptozotocin indukálta diabéteszes patkányokban azt találták, hogy a 40 mg/tskg mennyiségű CoQ10 4 hetes alkalmazása szignifikánsan csökkentette a triglicerid-, összkoleszterin-, LDL- és VLDL-szintet, és növelte a HDL-szintet.

A CoQ10 hatása az összkoleszterinre

Az összkoleszterin vizsgálatában 45 randomizált, kontrollált tanulmányt találtak (2023), amelyek 2616 fő eredményeit összesítették, akik közül 1318 részesült CoQ10-kezelésben, és 1298 volt a kontrollszemély. A CoQ10 adása szignifikánsan, 0,143 mmol/l-rel csökkentette az összkoleszterinszintet. Egészségeseknél 0,318 mmol/l-rel csökkent az összkoleszterin, diabéteszes betegeknél 0,072 mmol/l-rel, diszlipidémiás betegeknél 0,117 mmol/l-rel, kardiovaszkuláris betegségben szenvedőknél 0,025 mmol/l-rel, krónikus vesebetegséggel élőknél 0,303 mmol/l-rel, míg egyéb betegségben szenvedőknél 0,168 mmol/l-rel (CoQ10 < 200 mg/nap 0,065 mmol/l, CoQ10 > 200 mg/nap 0,287 mmol/l).

LDL-C-vizsgálat keretében 42 randomizált, kontrollált tanulmányban 2387 beteget vizsgáltak meg. Közülük 1202 egyén CoQ10-et kapott, 1185 fő alkotta a kontrollcsoportot. Az eredmény szerint az LDL 0,135 mmol/l-rel csökkent a kezelés hatására.

HDL vonatkozásában 41 randomizált, kontrollált tanulmányban 2409 egyént vizsgáltak meg, akik közül 1214 CoQ10-kezelésben részesült, 1195 fő volt a kontrollszemély. A vizsgálatok eredményei szerint a HDL 0,021 mmol/l értékkel nőtt a kezelés hatására. Azt találták, hogy diszlipidémiásokban nagyobb volt a növekedés, mint a diabéteszes betegeknél, és hogy a legnagyobb növekedés a krónikus vesebetegeknél volt megfigyelhető: ennek értéke 0,069 mmol/l volt.

A triglicerid vonatkozásában 42 randomizált kontrollált tanulmányban összesen 2443 beteget vizsgáltak meg, akik közül 1228 egyén CoQ10-kezelésben részesült, 1215 pedig a kontrollcsoportba tartozott. A triglicerid átlagos szintje 0,1 mmol/l-rel csökkent a kezelés hatására.

Autoimmun rendellenességek

Mivel az autoimmun rendellenességeket mitokondriális diszfunkció, oxidatív stressz és gyulladás jellemzi, kezelésükben indokolt a Q10 koenzim használata a normál mitokondriális működésben betöltött kulcsfontosságú szerepének köszönhetően. Antioxidáns és gyulladásgátló hatásának köszönhetően a CoQ10 megvédheti a fagocita sejteket a szabad gyökök saját generációja által okozott esetleges önpusztulástól, és közvetlenül modulálja a gyulladásban részt vevő gének működését. Szerepe lehet továbbá a gyulladást elősegítő citokinek felszabadulásának szabályozásában olyan rendellenességek esetében, amelyekben citokinfelszabadulásra van szükség.

Az autoimmun arteritis és a vasculitis olyan rendellenesség, amelyben az immunrendszer bizonyos ereket vagy érösszetevőket támad meg. Az autoimmun reumás szívbetegséget a szívbillentyűk károsodása jellemzi, amelyet egy bakteriális fertőzést követő autoimmun gyulladásos reakció okoz. A reumás szívbetegség mellett az autoimmun kardiovaszkuláris betegségek közé tartoznak még az autoimmun arteritis különféle formái (óriássejtes arteritis, polyarteritis nodosa és Takayasu-arteritis), az autoimmun vasculitis (Kawasaki-kór, Behcet-kór és eozinofil granulomatosis), valamint az antifoszfolipid-szindróma (APS).

A fenti rendellenességek közül eddig csak az antifoszfolipid szindrómát (APS) vizsgálták a CoQ10 hiány/kiegészítés tekintetében, ahol az antikoaguláns alapú terápia alternatívájaként összpontosítottak a CoQ10-re. Egy randomizált, kontrollos vizsgálatban a betegek kezelését a CoQ10 csökkentett formájával egészítették ki (200 mg/nap ubiquinol, 1 hónapig). Ennek hatására javult az endothel funkció, és csökkent a protrombotikus és proinflammatorikus mediátorok expressziója. A káros hatások hiánya miatt feltételezhető, hogy a CoQ10 a standard terápia kiegészítőjeként jól használható az APS kezelésében.

A CoQ10 szerepét (hiány vagy pótlás tekintetében) még nem vizsgálták az autoimmun betegségek számos elismert formájában, és ez továbbra is igen fontos kutatási terület. Ami a biztonságot illeti, a klinikai vizsgálatok egyike sem számolt be jelentős káros hatásokról a CoQ10-kiegészítést követően.

 

Összefoglalás

A CoQ10 kardiovaszkuláris előnyei tekintetében a vizsgálatokban azt mutatták ki, hogy javíthatja a mitokondriális légzést, növelheti a szívizom toleranciáját az oxidatív stresszel szemben, valamint csökkentheti a fibrózist, és megelőzheti a kollagén felhalmozódását. Ezenfelül csökkenti a CV-alapú és egyéb okok miatti összhalálozást, valamint a kórházi ápolások gyakoriságát. A szívsebészet terén csökkentheti az inotróp gyógyszerek szükségességét, a kamrai aritmia incidenciáját, segítheti a bal kamra remodellációját, javíthatja a szisztolés funkciót, és segíthet alacsonyabb értéken tartani a perioperatív NT-proBNP-szintet. Ami az iszkémiás bal kamrai szisztolés funkciót illeti, CoQ10 hatására javulhat a mediált dilatáció az arteria brachialisban. A vérerekben a CoQ10 gátolja az LDL lipid-peroxidációját, elősegíti a reverz koleszterintranszportot, csökkenti az érfali merevséget, javítja az endothel funkciót, valamint hozzájárulhat a hipertónia kordában tartásához, míg ateroszklerózis esetén javíthatja az antiaterogén vaszkuláris elaszticitást, és enyhíti a statinos kezelés esetében esetlegesen fellépő izomfájdalmat.

 

Irodalom

  1. Daei S, Ildarabadi A, Goodarzi S, Mohamadi-Sartang M. Effect of Coenzyme Q10 Supplementation on Vascular Endothelial Function: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. High Blood Press Cardiovasc Prev 2024 Mar;31(2):113–126.
Szegő Miklós
a szerző cikkei

cimkék

Q10
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés