hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

A bipoláris zavar gyorsabb diagnózisa

Az OTSZ Online szerint a súlyos depresszió és a bipoláris zavar differenciálásának nehézségein segíthet a vérvizsgálat és a mentálhigiénés felmérés együttes alkalmazása.

A JAMA Psychiatry folyóirat közölte a University of Cambridge kutatóinak cikkét, amelyben arról számoltak be, hogy egy egyszerű vérteszt és egy online kérdőív segítségével pontosítható és felgyorsítható a bipoláris zavar diagnózisa. A kutatók szerint a vérvizsgálat önmagában a bipoláris zavarban szenvedő betegek akár 30%-át is képes diagnosztizálni, de hatékonyabb, ha egy digitális mentálhigiénés felméréssel is kombinálják. A biomarker vizsgálat beépítése segíthet az orvosoknak különbséget tenni a súlyos depresszió és a bipoláris zavar között, amelyek tünetei átfedik egymást, de különböző farmakológiai kezelést igényelnek. Bár a vérvizsgálat még csak a működési elv bizonyítása (proof of concept) fázisban van, a kutatók szerint hatékony kiegészítője lehet a meglévő pszichiátriai diagnosztikai eszköztárnak, és a továbbiakban segíthet a kutatóknak megérteni a mentális egészségi állapotok biológiai hátterét.

A bipoláris zavar világszert a lakosság körülbelül 1%-át érinti, mintegy 80 millió embert, de a betegek közel 40%-ánál tévesen súlyos depressziónak (MDD; major depressive disorder) diagnosztizálják. A bipoláris zavar pontos diagnózisának leghatékonyabb módja a teljes pszichiátriai felmérés. A betegek azonban gyakran hosszú várakozási idővel szembesülnek, ráadásul ezeknek az értékeléseknek az elvégzése is időigényes feladat.

“A teljes pszichiátriai értékelések rendkívül hatékonyak ugyan, de ha a bipoláris zavar diagnosztizálására egy egyszerű vérvizsgálattal lehetőség adódna, biztosítható lenne, hogy a beteg már az első alkalommal a megfelelő kezelést kapja, továbbá ez enyhítené az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő nyomást”.

A kutatók a 2018 és 2020 között az Egyesült Királyságban végzett Delta-vizsgálat mintáit és adatait használták fel a bipoláris zavar azon betegek azonosítására, akiket az előző öt évben MDD-vel diagnosztizáltak, és akiknek a vizsgálat időpontjában depressziós tüneteik voltak. A résztvevőket online úton, önkéntes válaszadásos mintavétellel toborozták. Végül több, mint 3000 résztvevőt sikerült bevonni a vizsgálatba, akik mindannyian kitöltöttek egy körülbelül 600 kérdésből álló online mentális egészségi állapotfelmérést. Az értékelés számos olyan témát érintett, amelyek a mentális egészségügyi zavarok szempontjából relevánsak lehetnek, beleértve a korábbi vagy jelenlegi depressziós epizódokat, az általános szorongást, a mániás tüneteket, a családi anamnézist vagy a kábítószer-használatot.

Részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés