hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

40 éves az égési osztály Debrecenben

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Égési Osztályát 1983-ban hozták létre a Bőrgyógyászati Klinikán. A speciális részlegen az égési sérülések teljes vertikumát kezelik, a kisebb égésektől a súlyos, életveszélyes állapotú betegekig. Az osztály a kezdetektől élen jár az égési sérülésekkel kapcsolatos technológiai fejlesztések és speciális ellátási lehetőségek terén. A részleg megalakulásának 40. évfordulója kapcsán tudományos konferenciát rendeztek az egyetemen.

Az égési osztály 1983-ban jött létre, első vezetője Tamás András adjunktus volt, a korszerű szemlélet megalapításában és az eszközös fejlesztésben pedig aktív szerepet vállalt Juhász István professzor, aki 1995 és 2020 között, 25 éven át vezette az osztályt. 

A speciális részleget 2020 óta Péter Zoltán klinikai főorvos vezeti. Az osztály a Bőrgyógyászati Klinika részeként működik, az égett betegek akut ellátása mellett rekonstrukciójuk és a bőrdaganatok műtétei is a feladatkörébe tartoznak. 

Világszerte az égéseket kezelő ellátóhelyek általában önálló centrumként vagy traumatológiához, intenzív terápiás osztályhoz, sebészethez, gyermeksebészethez csatolva működnek, ritka az, hogy bőrgyógyászati klinikán végzik a tevékenységüket. Az elmúlt negyven évben azonban bebizonyosodott, hogy ez a kapcsolat eredményesen működik, hatékony az együttműködésünk. Az égési osztály működése szélesíti a sebészeti palettát és kiemelkedő fontosságú a graduális és a posztgraduális képzésben is – ismertette Szegedi Andrea egyetemi tanár, a DE Klinikai Központ Bőrgyógyászai Klinika igazgatója. 

A debreceni égéscentrumnak úttörő szerepe volt több innováció meghonosításában is. A betegek túlélési és gyógyulási esélyei sokat javultak az elmúlt négy évtizedben. A legmodernebb eljárásokról, technológiákról az Égési Osztály megalakulásának negyvenéves évfordulója alkalmából rendezett szakmai rendezvényen, a Magyar Égési Egyesület konferenciáján számoltak be a hazai szakemberek. 

A korszerű égésellátással ma már nagyon súlyos állapotú betegeket is eredményesen kezelhetünk. Elsősorban az intenzív terápia eszközei fejlődnek rohamosan, de a bőrhelyettesítés, a hám- és elsősorban az irhapótlás területén is folyamatos az innováció. A konferencián a napi ellátással kapcsolatos nehézségek, gyakorlati kérdések mellett többek között ezeket a tapasztalatokat is megosztották egymással a sebészek, plasztikai sebészek, bőrgyógyászok, aneszteziológusok, infektológus és intenzív terápiás szakemberek, valamint az ápolószemélyzet, gyógytornászok és pszichológusok – ismertette Juhász István egyetemi tanár, az osztály korábbi vezetője, a konferencia szervezője.

A szakmai rendezvényen több évtizedes szakmai munkája elismeréseként Juhász István vehette át a Magyar Égési Egyesület Frank György Emlékplakettjét a szervezet elnökétől, Halmy Csabától. 

Forrás: Debreceni Egyetem
Forrás: Debreceni Egyetem

(forrás: Debreceni Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés