2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

2023 legjobb találmányai

A TIME magazin összegyűjtötte az év 200 legjobb találmányát, melyekből a hvg.hu bemutatja azokat, amelyek az orvoslásban érdemelnek figyelmet.

Az InVision a maga nemében az első olyan mikroszkóp, mely rövidhullámú infravörös technológiával ered a daganatok nyomába – egészen pontosan a környező zsírszövetekkel kontrasztban mutatja meg a nyirokcsomókat.

Az óriássejtes tüdőmegbetegedést okozó vírus – RSV – akár életveszélyes tüdőgyulladást is okozhat, vakcina ugyanakkor nem volt hozzá. Eddig. Most már több is rendelkezésre áll.

A kétkamrás szívritmus-szabályozók (pacemakerek) hátulütője, hogy a szívben lévő eszközből kijövő vezetékek egy külső eszközbe futnak. Az FDA által nemrégiben jóváhagyott Aveir DR-t katéteren keresztül lehet célba juttatni, így sem sebek, sem vezetékek nincsenek.

Körülbelül a gyerekek 3 százalékát érinti a tompalátás (amblyopia). Erre kínál alternatív, és sokkal szórakoztatóbb kezelési módot a Luminopia, egy virtuálisvalóság-szemüveg formájában: úgy jeleníti meg a lejátszott rajzfilmeket, hogy az agy igyekezzen jobban feldolgozni mindkét szemtől érkező bemenetet.

A széles körben használt székrekedés elleni gyógyszerek számos kellemetlen mellékhatással járhatnak: ezt szeretné leküzdeni a Vibrant System, a Vibrant Gastro nevű cég rendszere, mely vényköteles, nem gyógyszeralapú kapszula. Úgy programozták, hogy a lenyelését követő 8-10 órában, amikor eléri a vastagbelet, elkezdjen rezegni. Ezek a rezgések azokat az idegsejteket kezdik el stimulálni, amelyek az étel emésztőrendszeren történő átlökésében játszanak szerepet.

Az ischaemiás stroke-ot túlélő betegek életét könnyíti meg a Vivistim Paired VNS System, az a mellkasimplantátum, melyet a MicroTransponder hozott létre. A stroke során károsodott motoros funkciókat javítja a kar és a kézfej esetében; stimulálja a vagus ideget.

A szülés utáni depresszió sok nőt érint, és most úgy tűnik, megérkezett rá a gyógyszeres megoldás is: az FDA idén jóváhagyta a Zurzuvae-t, melyből a szülést követő 14 napon át, napi egyszer kell bevenni.

A Thermo Fisher Scientific által kifejlesztett Preeclampsia Blood Tests a vérben lévő biomarkerek alapján megmondja, hogy a következő két hétben kialakulhat-e a nőnél súlyos preeclampsia.

Az Ember Cube egy újrahasználható szállítódoboz, amiben érzékelők segítik a szállított orvosi folyadékok hőmérsékletét, és szükség esetén finomhangolják a beállításokat.

A Provention Bio és a Sanofi által fejlesztett Teplizumab (Tzield) egy 14 napos injekciókúra: olyan antitestet juttatnak a szervezetbe, ami megakadályozza, hogy az immunsejtek megtámadják az inzulintermelő sejteket.

A SurgiBox nevű eszköz olyan háromrészes rendszer, mely akkumulátoros, hátizsákban elférő, felfújható „műtő”, amibe szűrt levegőt pumpálnak.

Az Alzheimer kezelési módját régóta keresik, és most megtalálhatták az eddigi leghatékonyabb gyógyszert: ugyan az Eisai és a Biogen által készített Lecanemab (Leqembi) nem az első ilyen készítmény, de hatékonyságát tekintve ez lehet az eddigi legjobb.

Egy új, a Bayesian Health által fejlesztett, mesterséges intelligenciára támaszkodó rendszer képes elemezni a páciens tüneteit, kórtörténetét és laboreredményeit – és ha szepszist gyanít, riasztja az orvosokat. A rendszer akár az ilyen esetek 82 százalékát is előre tudja jelezni.

A Novo Nordisk által fejlesztett Ozempic, Wegovy, és Rybelsus ugyanazon gyógyszercsaládba, a szemaglutidok közé sorolhatók. Ezeket eredetileg a 2-es típusú diabétesz kezelésére fejlesztették ki. Az elmúlt időszakban azonban a súlycsökkentő képességeik miatt kerültek a figyelem középpontjába.

Az inzulin megfelelő adagolása komoly kihívás a cukorbetegségtől szenvedők számára. Ezen kíván segíteni a Beta Bionics az iLet nevű termékével, mely egy bankkártya-méretű, mesterségesintelligencia-alapú eszköz. A testbe helyezett csőhöz kapcsolódik, ötpercenként ellenőrzi a vércukorszintet, és ha szükséges, teljesen automatikusan adagol megfelelő inzulin-mikrodózisokat.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!