hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Vitanapot kezdeményeztek az eutanáziáról a parlamentben

Az eutanázia kérdéséről is beszéltek a képviselők csütörtökön az Országgyűlésben. Vitanapot kezdeményez a témában a Párbeszéd.

A Párbeszéd vitanapot kezdeményez az eutanáziáról
   

Szabó Rebeka (Párbeszéd) kitért arra is, hogy Karsai Dániel alkotmányjogász saját amiotrófiás laterálszklerózis (ALS-) betegsége miatt eljárást indított a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán az életvégi döntések magyar szabályozása miatt, mivel álláspontja szerint ezek tilalma sérti az emberi jogokat. Közölte, a Párbeszéd támogatja küzdelmét és parlamenti vitanapot kezdeményez az eutanáziáról.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a magyar kormány nevében együttérzését fejezte ki Karsai Dániellel és közölte, tiszteletben tartja a küzdelmét. Elmondta, a strasbourgi bíróságon a kormány képviselője tájékoztatást adott a magyar alkotmányos rendről; az eljárást figyelemmel kíséri a kormány, megvárja az annak végét.   

A Momentum határozati javaslatot nyújt be az aktív eutanázia szabályozása érdekében
    
Bedő Dávid (Momentum) a gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvedő Karsai Dániel alkotmányjogásznak a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán héten kezdődött pere kapcsán beszélt arról: a jogász harca arról szól, hogy minimalizálják a betegek szenvedését, hogy méltóságban, szenvedés nélkül halhassanak meg, azaz az aktív eutanáziáról. A Momentum hisz a döntés szabadságában, az emberi méltóságban és abban, hogy egy ember rendelkezhet saját sorsáról. Bedő Dávid közölte, országgyűlési határozati javaslatot nyújtanak be, amely utat engedne az aktív eutanáziára vonatkozó jogszabályok módosításának. A képviselő felszólalása után a Parlament egyik társalgójába hívta a kormánypárti képviselőket, hogy beszélgessenek Karsai Dániellel, aki a plenáris ülést a karzatról hallgatta.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára megerősítette, hogy a kormány tagjai mélyen együttéreznek minden szenvedővel, de azt vallják, nincs felesleges élet. Elfogadja, hogy a Momentum szabadságpárti, de a kormány életpárti és az életet védi. A strasbourgi eljárásban a kormány egyetlen dolgot tehet, bemutatja a magyar jogrendet, mondta. Hozzátette: amennyiben a képviselő úgy érzi, ez az ügy Karsai Dániel harca, akkor a Momentum lépjen egyet hátra.

Karsai Dániel: Az alaptörvény nem tiltja a megengedőbb életvégi szabályozás bevezetését

Karsai Dániel szerint az alaptörvény nem tiltja a megengedőbb életvégi szabályozás bevezetését - az ALS betegséggel élő alkotmányjogász - aki az ügyben a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult - erről újságírónak beszélt csütörtökön a Parlamentben, miután a Momentum meghívására a karzaton követte figyelemmel a kérdésben elhangzott napirend előtti felszólalásokat.

Karsai Dániel azt mondta: értékelése szerint sem magyar a alaptörvényből, sem a vonatkozó alkotmánybírósági gyakorlatból nem következik, hogy ne lehetne bevezetni megengedőbb életvégi szabályozást a jelenleginél. Hozzátette: a vonatkozó, 20 éve született alkotmánybírósági döntés azt mondta ki, hogy a jelenleg is hatályban lévő szabályozás - ami csak nagyon szűk körben teszi lehetővé az életvégi döntéseket - rendben van, nem sérti az alkotmányt. Arról azonban a testület egy szót se mondott, hogy egy akár jóval megengedőbb szabályozás sértené az alkotmányos szabályokat és az Alkotmánybíróság gyakorlatát - hívta fel a figyelmet az alkotmányjogász, aki annak a véleményének adott hangot, hogy a kérdés alkotmányos szempontból teljesen nyitott, tehát egy esetleges strasbourgi siker esetén a magyar alkotmányos rendet nem sértené ilyen típusú törvénymódosítás.

Az alkotmányjogász örömét fejezte ki, hogy az ügy már második alkalommal került szóba az Országgyűlésben, és hogy a felszólalások konstruktívak voltak.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink