hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Visszautasítja az OEP a vádakat

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) határozottan visszautasítja az Index „Magyarország leggonoszabb intézménye, ahol rákosokon spórolnak” című cikkében megjelenteket; az írás számos olyan felelőtlen és pánikkeltésre alkalmas kijelentést tartalmaz, ami egyrészt nem fedi a valóságot, másrészt csorbítja az intézményről a társadalomban kialakult értékítéletet – írják a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

Az OEP elsődleges feladata, hogy a betegek érdekeit tartsa szem előtt. Az Index cikkének állításaival szemben az egyedi méltányosság intézményét – sok más európai országhoz hasonlóan – azért hozták létre, hogy a beteg azokat a terápiákat és kezeléseket is megkaphassa, amelyeket a magyar társadalombiztosítás még nem fogadott be.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz 2015 során, Magyarországon nem támogatott gyógyszer iránt 10 226 kérelem érkezett, nem támogatott gyógyászati segédeszköz iránt 3584. Ebből az összesen 13 810 kérelemből 939 kérelmet utasítottunk el, ami 6,8%.

Az OEP a kérelmek elbírálása során vizsgálja, hogy a beteg kizárólag a kérelmezett gyógyszerrel látható-e el, vagy esetleg van olyan támogatott készítmény, amitől hasonló eredményességet várunk a kezelés során. Azt is figyelembe kell venni, hogy a gyógyszertámogatásra fordítható keretösszeg zárt, így egy finanszírozott terápia adott esetben más beteg elől veszi el a gyógyulás esélyét. Az elutasított kérelmek esetén minden esetben volt olyan kezelési alternatíva, amivel az adott betegnél hasonló eredményesség érhető el, mint a kérelmezett gyógyszernél/terméknél.

Abban a 12 871 esetben, amikor a betegek megkapták kérelmezett gyógyszereiket vagy segédeszközeiket, a betegek a legtöbb esetben több millió Ft összegű támogatást kaptak. Volt olyan daganatos beteg, akinek a kezeléshez 27 millió Ft támogatást adott a biztosító, és 26 esetben nyújtott 12 millió Ft értékű támogatást az OEP olyan mioelektromos karprotézisekhez, amelyek az ellátás legmagasabb szintjét képviselik. Ezek az eszközök lehetővé teszik a végtaghiányos embertársainknak, hogy újra önellátóvá váljanak, visszatérjenek a munka világába, megölelhessék gyermekeiket.

A cikk kiemelten foglalkozik az emlődaganat kezelésére szolgáló készítmények kérdésével. Az elmúlt év támogatási kérelmei közül mindösszesen 2 olyan termék van, amelyek támogatását emlődaganat kezelésében kérelmezte a forgalmazó cég, és eddig nem kerültek befogadásra a támogatotti körbe. A befogadás elmaradásának oka első sorban az volt, hogy több nyugat-európai hatóság is vizsgálta a készítmény költséghatékonyságát, amelynek az lett az eredménye, hogy a 2 készítmény közül egyik használatát sem támogatják, sem Angliában, sem Skóciában, sem Németországban, sem pedig Hollandiában.

A méltányossági eljárás az rászoruló betegek jogbiztonsága érdekében hatósági eljárás. Ennek ügyintézési határideje a hatósági eljárás szabályait összefoglaló törvény alapján 21 nap. Az átlagos ügyintézési határidő 16 nap volt, amelyben természetesen benne vannak az 5–8 nap alatt elbírált kérelmek, és benne vannak azok a teljesen új hatóanyagok, hatástani csoportokba tartozó gyógyszerek támogatása iránti kérelmek, ahol a jogszabály kötelezően írja elő az OEP számára független orvos szakértői vélemény kikérését. Az átlagos ügyintézési határidő még azt is tartalmazza, amikor az orvos nem teljes körűen nyújtja be a szükséges kórházi dokumentációt, és annak megítéléshez, hogy a beteg számára valóban ez-e a legmegfelelőbb gyógyszer további adatok bekérése szükséges. A könnyebb kapcsolattartás érdekében az OEP közel egy éve létrehozta a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. mail címet, amelyre elektronikusan is beküldhetik a kérelmeket a betegek, vagy a szükséges kórházi dokumentációt az orvosok.

2016. január 1-től hatályos törvénymódosítás alapján, amely a gyorsabb ügyintézés, a jogbiztonság előmozdítását célozza egy új, a „függő hatályú döntés” jogintézménye. Így az OEP törvényi kötelezettségének eleget téve kézbesíti a betegeknek azon hivatalos iratot, amely információt ad a betegeknek arról, hogy az egyedi méltányossági kérelme az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz (OEP) beérkezett, kérelmének elbírálása folyamatban van. Joggal merülhet fel a betegekben ezen hivatalos irat kézhezvételekor, hogy ügyük elintézése helyett az életminőség javítása érdekében kérelmezett és nagyságrendekkel nagyobb összegű támogatás helyett „csak” 10 000,- Ft-ot kap az egészségbiztosítótól. Azonban ez természetesen nem így van, a jogintézmény célja éppen az, hogy a kérelmező ügyfél számára garanciát biztosítson az ügye ésszerű határidőn belül történő elintézésére. Az OEP mindent megtesz a betegek megfelelő tájékoztatása érdekében.

(forrás: OEP)
hirdetés

Könyveink