hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Visszaesett az orvostechnológiai iparág jövedelmezősége

Az energia-, nyersanyag- és bérköltségek emelkedése és a globális ellátási láncok problémái miatt visszaesett az orvostechnológiai iparág jövedelmezősége 2022-ben és 2023-ban – derül ki a Roland Berger Global MedTech 2023 című tanulmányából, amely az iparág több mint 100 vezető, tőzsdén jegyzett vállalatát elemezte. Bár leginkább a német cégeket sújtja a visszaesés, ugyanakkor az iparágon belül éles különbségek mutatkoznak: legrosszabbul az egyszer használatos eszközök és kellékek gyártói jártak, míg a laboratóriumi és diagnosztikai megoldásokat és a sebészeti műszereket, valamint az orvosi segédeszközöket és eszközöket kínáló vállalatok viszonylag jól teljesítettek.

"A globális orvostechnológiai-ipar bevételei még mindig átlagosan évi 8%-kal nőnek, de az utóbbi időben a költségek aránytalanul nagy mértékben emelkedtek, főként a geopolitikai okokból bekövetkező energia- és nyersanyagár-emelkedés, valamint az infláció okozta béremelések következtében", mondta Schannen Frigyes, a Roland Berger partnere. "A vállalatok megpróbálták a magasabb termelési költségeket áthárítani a vevőkre, de a legtöbbjüknek ez nem sikerült teljes mértékben. Ezért a haszonkulcsok világszerte csökkentek."

Az elemzés drámai különbségeket mutat mind a régiók, mind az iparág egyes szegmensei között: Németországban magasabb volt az alulteljesítő vállalatok aránya, mint Európa többi részén, Észak-Amerikában vagy Ázsiában és a csendes-óceáni térségben. Míg az Egyesült Államokban és Kanadában az átlagos árrés 25%-ról 22%-ra csökkent 2022 közepe és 2023 közepe között, és az európai orvostechnológia vállalatok EBITDA-ja a bevétel 20%-áról mindössze 17%-ra esett vissza, addig Németországban a jövedelmezőség 17%-ról 14%-ra zsugorodott.

A szegmenseket tekintve a laboratóriumi és diagnosztikai berendezések maradtak az iparág legnyereségesebb része, 2023 első felében 26%-os átlagos árréssel; a nyereség itt egy százalékponttal elmaradt a 2022 második félévétől, és öt százalékponttal a 2021-es, világjárvány okozta történelmi csúcsoktól. Hasonló volt a helyzet a sebészeti műszerek és az orvosi segédeszközök és eszközök esetében, ahol a 22%-os, illetve 18%-os EBITDA visszaállt a pandémia előtti szintre.

A fogászati szegmens nyeresége egy százalékponttal 14%-ra csökkent. Itt az innováció és a digitalizáció jelentős javulást hozott a vállalatok szolgáltatási portfóliójában. Az ebből eredő erős bevételnövekedés részben ellensúlyozta az éles verseny és a jelentős alkupozíció hatásait a vevői oldalon. A legalacsonyabb, 12%-os árréssel rendelkező szegmensek továbbra is a szolgáltatások, valamint az egyszer használatos termékek és kellékek, amelyek a közelmúltban az infláció okozta béremelések és a korlátozott termékdifferenciálás miatt szenvedtek. De csak ez a két szegmens tudta 2023 első felében stabilizálni, sőt, némileg javítani a jövedelmezőséget.

A Roland Berger szakértői úgy vélik, hogy a csökkenő haszonkulcsok az orvostechnológia iparágra jelenleg nehezedő nyomás jelei. A tanulmány azonban azt is mutatja, hogy nem minden vállalatot érint egyformán, egyeseket kevésbé súlyosan, mint másokat.

"Ahhoz, hogy ebben a nehéz versenyhelyzetben is sikeresek legyenek, a vállalatoknak alaposan elemezniük kell, hogy mi az, amit a sikeresebb vállalkozások jobban csinálnak, mint a gyengébben teljesítők", mondja Schannen. „A sikerre nincs egyetlen recept, de elemzésünk azt mutatja, hogy a legerősebb vállalatok négy alapvető kritériumot tudnak felmutatni. Ezek a kiváló üzleti vezetés, a stratégiai koherencia, a bizonyított végrehajtási képesség, valamint a megfelelő méret és pénzügyi helyzet. Emellett a vállalkozásoknak mostanra a robotikába és a digitalizációba történő befektetéseiket nyereséges üzleti modellekké kellene alakítaniuk és hosszú távon az ESG-megfelelésre is szükségük van."

(forrás: emeraldpr.hu)
hirdetés

Könyveink