hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.

Lemondott a klinika igazgatója

Vészhelyzetben a pécsi traumatológiai ellátás

Akadozhat a betegellátás Baranya megyében, miután a Pécsi Traumatológiai Központ szakorvosainak fele benyújtotta felmondólevelét, aztán lemondott posztjáról Nyárády József, a traumatológiai klinika igazgatója is. Kollégái a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórházban folytatják munkájukat. Úgy tűnik, a kórházak minőségi versenye egyenlőtlen feltételek között zajlik.

Vészhelyzetbe került a baleseti ellátás Baranya megyében. Ha még több traumatológus szakorvos hagyja el a pécsi klinikát, gondok adódhatnak a folyamatos ügyelet megszervezésével, mert már olyan kevesen dolgoznak, hogy idő előtt kimerítik ügyeleti óraszámukat – idézi a Dunántúli Napló prof. dr. Nyárády Józsefet, a Traumatológiai Központ Baleset- és Kézsebészeti Klinika igazgatóját, aki később a kialakult helyzet miatt lemondott posztjáról. Noha tavaly októberre elcsitult a pécsi traumatológusok kifizetetlen ügyeleti díjak miatt kirobbant elégedetlensége, most úgy tűnik, az orvoshiány okozhat fejtörést az egyetem vezetésének. A Magyar Traumatológus Társaság alelnöke a megyei lapban beszámolt arról, hogy a közelmúltban öt, majd egy újabb traumatológus szakorvos nyújtotta be felmondólevelét; a kaposvári kórházban magasabb fizetést ígértek nekik.

Dr. Börzsei László egyetemi adjunktus a Kaposi Mór Oktató Kórház traumatológiai osztályának új vezető főorvosa a főigazgató, prof. dr. Repa Imre meghívására három kollégájával együtt döntött a munkahelyváltás mellett. A kórház kézsebészeti részleget alakít ki és fejleszti az artroszkópos sebészetet, ezért van szükségük képzett szakemberekre.
Ahogyan a pécsi Traumatológiai Központnak is. A központban jelenleg 7 szakorvos látja el tíz munkáját. A traumatológia hiányszakma, ezért nem könnyű feladat a távozó munkaerő pótlása. Kovács L. Gábor professzor, az Orvostudományi és Egészségtudományi Koordinációs Központ elnöke szerint a legnagyobb gond az, hogy a jelenlegi törvények nem engedik meg orvosaik „vegyes foglalkoztatását”, senki sem lehet egyszerre közalkalmazott és vállalkozó – és csak ez utóbbi jogviszonyban tudnának versenyképes béreket ajánlani.
Dr. Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke a Medical Online-nak elmondta: egy kezdő közalkalmazott szakorvos bére ügyeleti díjak nélkül bruttó 160-180 ezer forint, az idősebb szakorvosoké pedig 250-300 ezer forint körül mozog. A kórház ajánlhat ennél magasabb összeget, a közalkalmazotti bértáblától akár 50-100 ezer forinttal is eltérhet. Egy vállalkozó orvos fizetése viszont elérheti a 900 ezer forintot is.

Bánky Bea

cimkék

hirdetés

Könyveink