hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Versenyfutás a pénztártagokért

Nem kizárt, hogy még a két ünnep között dönt az Alkotmánybíróság (AB) a magánnyugdíjpénztárak államosításával kapcsolatos beadványokról. 2012. január 1-jétől az indítványok nagy részéről már nem dönthetnek.

A testületre vonatkozó új, januárban életbe lépő szabályok jelentősen szűkítik az eljárás kezdeményezésére jogosultak körét, ráadásul az AB továbbra is kizárólag az alapjogokkal összefüggésben vizsgálhatja felül, vagy semmisítheti meg a központi költségvetésről és végrehajtásáról, a központi adónemekről, az illetékekről és járulékokról, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvényeket. Az AB jogköreinek tavaly novemberi korlátozását ugyanis az új alaptörvény is fenntartja, az új AB-törvény pedig még tovább nyesi a testület hatásköreit – írja a Népszava.

Az origo.hu úgy tudja: a testület határozattervezete szerint az állami teher elnevezése nem írja felül annak tartalmát, vagyis továbbra is nyugdíjjogosultságot ad a nyugdíjkasszába folyó közteher megfizetése, bármi is legyen annak a neve.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a minap jelentette be, hogy újra megnyitják az állami nyugdíjrendszerbe való átlépés lehetőségét a magánnyugdíj pénztárakban maradt, mintegy 100 ezer ember előtt. Miután a kormány döntése szerint a magánnyugdíj pénztári tagok járulékbefizetéseit – a korábbi ígéretek ellenére – továbbra is az állami nyugdíjalapba irányítják (Orbán Viktor nyilatkozata szerint "ez most már mindig így lesz"), az állami zsarolásnak korábban nem engedő, de a megtakarításaikat féltő pénztártagok tömegesen kényszerülhetnek vissza az állami rendszerbe.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink