hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.

Egészségpolitika

Véradó-toborzás telefonon

Telefonon toborozzák a véradókat Vas megyében, mert egyre kevesebb az olyan üzem, ahol véradásokat szervezhetnének – mondta el az MTI-nek hétfőn Poór László, a Magyar Vöröskereszt megyei titkára.

Vas megyében az utóbbi években több olyan nagyüzem is bezárt, amelynek dolgozói közül sokan adtak vért – közölte, hozzátéve: ezeknek az embereknek az elérhetőségét ismerik, és tapasztalatuk szerint a véradók szívesen fogadják, ha személyesen keresik meg őket azzal, hogy ismét szükség van a segítségükre.

Kitért arra, hogy a telefonos toborzás nem számít vasi különlegességnek, a Vöröskereszt ma már elektronikus levélben, sőt sms-en is megkeresi a véradót, amennyiben az illető a korábbi véradások alkalmával megadta ezeket az elérhetőségeit és előzetesen hozzájárulását adta ehhez.

Poór László elmondta azt is: Vas megyében egy évben több mint 13 ezer véradás történik, hetente 250–260 véradást terveznek. Az elmúlt héten a 250-ből 199-en jelentek meg a véradáson, de csak 166-an adhattak vért, 33 ember egészségileg nem volt alkalmas véradásra.

Sajnos megfigyelhető, hogy a rendszeres véradók egészsége folyamatosan romlik, a véradók öregszenek és nagyon kevés fiatal vállalkozik véradásra – közölte. Poór László szerint a véradókat jobban meg kellene becsülnie a társadalomnak, hiszen áldozatvállalásuk nélkülözhetetlen, segítségükre pedig folyamatosan szükség van.

A legtöbben a személyes megkeresésre még akkor is azonnal reagálnak, ha egyébként elveszítették az állásukat, nehéz helyzetben vannak és sokszor maguk is segítségre szorulnának – jegyezte meg a Vöröskereszt vasi titkára.

Hozzáfűzte: a nyári idegenforgalmi szezon kezdetén minden eszközt meg kell ragadniuk a figyelemfelhívásra, hiszen a megyén több nagy forgalmú, veszélyes szakaszokkal rendelkező út is áthalad, ahol ilyenkor sajnos több a közlekedési baleset, ezért a kórházaknak egyre több vérre van szükségük.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink