hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Vastagbélszűrés: az 50–70 évesek jogosultak kétévente

Vastagbélszűrésre minden érvényes egészségbiztosítási jogviszonnyal rendelkező, 50–70 éves nő és férfi jogosult kétévente, közölte a minisztérium.

Mint közleményükben írják: A kormány számára kiemelten fontos a daganatos megbetegedések korai felismerése, ezért a vastagbélszűrés országos kiterjesztéséről döntött. Vastagbélszűrésre minden érvényes egészségbiztosítási jogviszonnyal rendelkező, 50–70 éves életkor közötti nő és férfi jogosult két évente. Az érintettek értesítést fognak kapni a vizsgálatról. A szűrőprogram megvalósításához idén 1,4 milliárd, 2025-ben pedig több mint 3 milliárd forint áll rendelkezésre.

A vastag- és végbélrák a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés világszerte, az összes rákos eset körülbelül 10 százalékát teszi ki, és a daganatos megbetegedésekkel összefüggő halálozások második vezető oka. Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján évente körülbelül 10 ezer új esetet jelentenek, amelynek mintegy fele halálos kimenetelű.  A megbetegedés elsősorban az idősebbeket érinti, az esetek többsége 50 év felettieknél fordul elő. A vastag- és végbélrákot gyakran előrehaladott stádiumban diagnosztizálják, amikor a kezelési lehetőségek már korlátozottak. Azonban a betegség még a daganat kialakulása előtt kiszűrhető, így megakadályozható hogy kialakuljon a tumor.

 Vastagbélszűrésre minden érvényes egészségbiztosítási jogviszonnyal rendelkező, 50–70 éves életkor közötti nő és férfi jogosult kétévente. Hazánkban a szűrés kétlépcsős módszertannal történik, melynek első lépcsője a székletbeli rejtett vér kimutatása. Ez egy teljesen fájdalommentes, otthoni mintavétellel kezdődik, majd a mintát laboratóriumban elemzik. A második lépcsője a nem-negatív székletvér-teszttel rendelkezők esetén végzendő kolonoszkópia, közölte a tárca.

(forrás: MTI-OS, Belügyminisztérium)

Könyveink