hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Változnak a köz- és gyógyfürdőkre vonatkozó szabályok

Korszerűbb, rugalmasabb, differenciált előírásokat tartalmaz az új szabályozás, közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

A hétfő este megjelent kormányrendeletek még nagyobb biztonságot jelentenek a fürdőzők számára. A balesetvédelmi és vízminőségi követelmények felülvizsgálata és az átláható, egységes szabályozás növeli a fürdők iránti bizalmat, ami mind a belföldi, mind a külföldi fürdőturizmus további fellendülését szolgálja.

A közhasználatú fürdők létesítéséről és üzemeltetéséről szóló kormányrendelet egy új, korszerű szabályozás megteremtését célozza, amely napjaink elvárásainak megfelelően határozza meg a fürdők létesítésének és üzemeltetésének műszaki, technológiai és közegészségügyi követelményeit, rugalmasabb előírásokat tartalmaz, illesztve az egyes létesítménytípusokhoz.

A természetes gyógytényezőkről szóló kormányrendelet a gyógyvizekre vonatkozó szabályozás felülvizsgálata és a gyógyhatású víz fogalmának bevezetése mellett, a gyógyfürdők rugalmasabb engedélyezését és üzemeltetését teszi lehetővé.

Az előző szabályozás kialakítása óta eltelt több mint 25 évben a fürdőágazat hihetetlen fejlődésen ment keresztül. Új létesítmények és technológiák jelentek meg, így pl. pezsgőfürdők, élményfürdők, dézsák, vizes játszóterek, babaúszás. Megváltoztak a fürdőhasználati szokások is, egyre több szálláshelynek, társasháznak van kisebb-nagyobb fürdője. A korábbi szabályozás szerint ezekre a fürdőkre is ugyanazok a követelmények vonatkoztak, mint egy városi uszodára (pl. a felügyelet biztosítása, vízminőség ellenőrzés terén), ami nem életszerű, aránytalanul nagy anyagi terhet jelentett az üzemeltetőknek. Emellett a gyógyfürdők üzemeltetését is megkönnyíti az új szabályozás; lehetővé teszi a gyógyvizek kezelését, forgatását olyan módszerekkel, amelyek a gyógyhatást nem károsítják, ezekre új fogalomként bevezeti a gyógyhatású víz fogalmát. Ez egyben elősegíti a gyógyvizek takarékosabb, hosszútávon is fenntartható használatát.

hirdetés

Könyveink