hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Vakcinabeszerzés: 10 milliós büntetés az NNGYK-nak

Tízmillió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot (NNGYK) az őszi Moderna-vakcinabeszerzés miatt, közli a Népszava.

Az eljárást hivatalból indította a Közbeszerzési Hatóság elnöke, a Közbeszerzési Döntőbizottság február 20-án tette közzé az elmarasztalást. A törvényességi ellenőrzés megállapította, hogy az NNGYK nem tudta meggyőzően bizonyítani a beszerzés feltétlen szükségességét. Miként azt sem, hogy előre nem látható okból előállt rendkívüli sürgősség miatt a nyílt, a meghívásos vagy a tárgyalásos eljárásra előírt határidők nem lennének betarthatók.

A kifogásolt közbeszerzéssel az NNGYK 100 ezer adag Moderna vakcinát szerzett be, amelynek becsült értéke mintegy 1,5 milliárd forint.

Mint emlékezetes, miután a kormány perben áll Pfizerrel, az őszi szezon előtt csak a Modernától kért ajánlatot mintegy százezer dózisra, és azt is meglehetősen későn, csak november végén folytatták le a meghívottal a beszerzési tárgyalást, írja a lap.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink