hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Egészségpolitika

Újinfluenza: a legfrissebb WHO statisztika

Már legalább 650 halálos áldozatot követelt Európában az új típusú influenza, világszerte pedig 7826 ember halt bele a betegségbe - derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken ismertetett legfrissebb heti kimutatásából.
Az európai veszteségmérleg azt jelenti, hogy egyetlen hét alatt 85 százalékkal nőtt az ezen betegségben elhunytak száma a kontinensen.

A WHO Genfben közzétett adatai szerint világszerte immár összesen 7826 ember halt bele a H1N1 vírus okozta betegségbe. Ily módon a Földön egyetlen hét alatt mintegy ezer fővel - 16 százalékkal - emelkedett az új típusú influenza halálos áldozatainak a száma.

A járvány továbbra is az amerikai földrészt sújtja leginkább, ahol már 5360 halálos áldozatot szedett, 554-gyel többet az egy héttel korábbinál. Az ázsiai-csendes-óceáni térségben 1382-en haltak bele a betegségbe.

A WHO szerint Észak-Amerikában, a karib-tengeri szigetvilágban és néhány európai országban elérte tetőpontját a járvány terjedése.

Európában a világszervezet szerint kontinens-szerte tovább terjedt a vírus, amely gyorsan fertőzött olyan országokban is, ahol az elmúlt hetekben még nem észlelték fokozott jelenlétét. Nagyon magas a vírusfertőzés terjedése Svédországban, Norvégiában, Moldovában és Olaszországban, más országokban pedig elérte tetőpontját. A WHO ez utóbbiak közé Belgiumot, Bulgáriát, Írországot, Luxemburgot, Norvégiát, Szerbiát, Ukrajnát és Izlandot sorolta.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint Európában az A típusú influenzavírus több mint 99 százaléka a H1N1 vírus volt.

A francia egészségügyi intézet (INVS) közben bejelentette, hogy Franciaországban elhunyt két ember, akiket a H1N1 - nemrégiben Norvégiában kimutatott - mutáns változata fertőzött meg. A két személy nem állt kapcsolatban egymással, két különböző városban szállították őket kórházba. Az egyik áldozat esetében ráadásul olyan mutációról van szó, amely ellenáll a Tamiflu influenza elleni készítménynek.

MTI

cimkék

Könyveink