hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Újabb gyógyszerek befogadásáról döntöttek

Két év után újabb gyógyszerek befogadásával válik könnyebbé mintegy 35-40 ezer beteg gyógyulása. A Gyógyszer-befogadási Bizottság javaslata alapján a nagyértékű gyógyszerek befogadása 38 terápiás területet érint, és összesen 52 készítményt tartalmaz, közölte a BM.

Ezek között onkológiai, onko-hematológiai gyógyszerek szerepelnek, emellett megtalálhatóak köztük a krónikus szívelégtelenség, a Parkinson-kór illetve a Wilson-kór kezelésére alkalmas készítmények is. Az új gyógyszerek hatalmas előrelépést jelentenek, eddig ugyanis ezekhez a gyógyszerekhez csak egyedi méltányossági kérelem útján juthattak hozzá a betegek. A mostani befogadás mellett is a nagyértékű gyógyszerek támogatási előirányzata tartható, a rászorulók további adminisztratív terhek nélkül juthatnak hozzá a kezelésükhöz szükséges készítményekhez, közli a Belügyminisztérium.

A befogadással egyidejűleg megújul a finanszírozási protokollok rendszere is, továbbá a tételes elszámolású gyógyszerek esetében a használatra jogosult centrumok listáját a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közleményben teszi közzé, ami az ellátórendszerben történő változások rugalmasabb követhetőségét
eredményezi.  Az egészségügyben a beteg az első, a mostani intézkedés is az ő érdekeiket szolgálja.

Fotó: archív
Fotó: archív

(forrás: MTI-OS)
hirdetés

Könyveink