hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Újabb gigatartozás a kórházakban

Az adósság mértéke Rásky Lászlót, az Orvostechnikai Szövetség főtitkárát is meglepte, nem erre számított, írja az Economx.

A december végi több mint 90 milliárd forintos konszolidáció ellenére nagyot ugrott a kórházak adóssága és elérte összességében az egyetemi klinikákkal együtt a 62,2 milliárd forintot is – mondta az Economxnek Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Úgy fogalmazott ez az adósság brutálisabb, mint amire számított, hiszen az adósságrendezés után 40 milliárd körül kellett volna, hogy alakuljon az intézmények kintlévősége.

A szakértő szerint ez nagy valószínűséggel azt is jelentheti, hogy hogy valamiért az intézmények év végén megnyomták az eszközrendeléseiket, talán azért mert tartanak az áremelkedéstől. Azt is hozzátette: januárban mindig felfut az adósság növekedése, vagyis most, január közepén már 70 milliárd forintot kintlévőséget görgetnek maguk előtt a kórházak.

Tavaly november közepén jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a költségvetésből 90 milliárd 225 millió forintot biztosítanak a hazai fekvőbeteg-ellátó intézmények lejárt adósságának rendezésre, ennek a határideje 2023. december 31-e volt. A konszolidáció befejeződött, a kórházak kifizették a tartozásaik egy részét, jellemzően a szeptember végén lejárt számlákat, de még elemezzük az adatokat, mondta Rásky László.

Ágazati hírek szerint már akár év elején 50 milliárd forintnyi adósságrendezésre is számíthatnak a kórházak, vagyis az is lehet, hogy ha nem is a februárt, de a márciust minimális adóssággal kezdik az intézmények. Persze az is nagy változást jelent majd, hogy az üzemeltetést nemcsak átvette a KEF, hanem mintegy 60 milliárd forint pluszforrást is kapott a feladatra, így Rásky László szerint 2024-ben jelentősen csökkenhet a 2023-ban 100 milliárd feletti összegben keletkezett kórházi adósság. Ugyanakkor nem megnyugtató, hogy a dologi kiadásokhoz nem nyúlt hozzá a kormány, írja a lap.

 

(forrás: Economx)

cimkék

hirdetés

Könyveink