hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Újabb beruházással erősödik az egészségipari gyártás

Átadták kedden a magyar tulajdonú orvostechnikai termékgyártó Medicor Elektronikai Zrt. új gyártó-fejlesztő csarnokát; az eseményen a pénzügyminiszter közölte, hogy a kormány az Egészségipari Támogatási Programból nyújtott támogatást az 1,3 milliárd forintos beruházáshoz, amellyel 50 új munkahely jött létre.

Varga Mihály kiemelte: "amikor a szomszéd országban háború dúl és a veszélyek korában élünk, az önállóság jelentősége megnő, ezért tekintjük kiemelt eredménynek, amikor egészségipari gyártócsarnokot avatunk Magyarországon. A mai, háborús helyzetben az ilyen valós piaci sikerek képeznek alapot ahhoz, hogy optimista szemlélettel tekintsünk a jövőre".

Megjegyezte, az egész kontinensen egyre világosabban látszik, hogy Európa kilátásai az elhúzódó háború és a szankciók következtében jelenleg nem kedvezőek. A magyar gazdaság ugyanakkor a világjárvány után is rekordsebességgel állt talpra. Most, a háborús sokk után pedig látható, hogy a gazdaság már jövőre visszatérhet a korábban megszokott, 4 százalék körüli egyensúlyi növekedési pályára, mondta a miniszter.

Varga Mihály ismertette, a magyar gazdaság ellenállóképességét mutatja a magas foglalkoztatottság, az alacsony munkanélküliség, az uniós szinten kimagasló beruházási ráta, valamint a csökkenő infláció, "amelyet az év vége előtt egyszámjegyűre szorítunk". Varga Mihály emlékeztetett: amikor a pandémia kapcsán világossá vált, hogy az egészségiparban is növelni kell Magyarország önellátó képességét, a kormány azonnal lépett. 2020-ban a kormány elindította az Egészségipari Támogatási Programot, ennek az egyik eredménye a Medicor beruházása, amelyhez komoly kutatásfejlesztés is tartozik: a cég új lélegeztető rendszereket és prototípusokat fejleszt, mutatott rá a tárcavezető.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink