hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

Egészségpolitika

Új vírus: Az országos tisztifőorvos is jogi lépéseket tett


Jogi lépéseket tett az országos tisztifőorvos, mert a sajtóban több olyan hír jelent meg, amely hazugsággal vádolja az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) felső vezetését.
Falus Ferenc országos tisztifőorvos elmondta, azért kezdeményezte a jogi eljárást, mert több olyan hír jelent meg, amelyek szerint október 14-én, az újságírók jelenlétében nem valós influenza elleni védőoltások történtek. Az országos tisztifőorvos emlékeztetett, azon a napon sajtótájékoztatót tartottak az influenza-megbetegedésekről, majd a sajtó jelenlétében megkapta az oltást Molnár Kornélia és Kovács Attila helyettes tisztifőorvos, Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője, Csohán Ágnes, az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztályvezetője és ő maga is.

Október elején Székely Tamás egészségügyi miniszter tett feljelentést ismeretlen tettes ellen a legfőbb ügyésznél az új influenza elleni vakcinával kapcsolatban az interneten és a sajtóban terjesztett hamis, alaptalan állítások miatt. Az Egészségügyi Minisztérium álláspontja szerint  „a légből kapott információk szándékos terjesztése megvalósíthatja a közveszéllyel fenyegetés, illetve a törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás bűncselekményét”. Az egyre szélesebb körben terjedő  „rémhírek” emellett elbizonytalanítják a lakosságot, ami végső soron a járvány elleni védekezés sikerét kockáztatja – írták akkor.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink