hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Új pszichiátriai gondozót adtak át a PTE Klinikai Központjában

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) koordinálásában, a pécsi, a szegedi és a debreceni egyetem konzorciumi partnerségével megvalósuló projekt során országosan harmincnégy pszichiátriai gondozó felújítása, három új gondozó és négy új, a pszichiátriai járóbeteg-ellátáshoz kapcsolt nappali terápiás részleg kialakítása történt meg, összesen 4,724 milliárd forint európai uniós támogatásból.

A fejlesztés eredményeképpen a pszichiátriai vagy addiktológiai gondozást igénylő betegek hatékony segítséget kaphatnak, a pszichiátriai gondozókban dolgozó szakemberek számára az infrastrukturális fejlesztések kényelmesebbé teszik a munkavégzést, a projekt megvalósítása során biztosított térítésmentes képzések pedig tovább növelik a szakmai kompetencia színvonalát.

A PTE KK Pszichiátriai és Addiktológiai Gondozója és Rendelője a Nyár utcai telephelyről költözhet át a projektnek köszönhetően a Rákóczi út 2. szám alatti telephelyen kialakított új épületrészbe, melyet szerda délután adtak át ünnepélyes keretek között. Az eseményen köszöntőt mondott Takács Péter egészségügyi államtitkár, Hoppál Péter kormánybiztos, Bódis József, a PTE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke és Tényi Tamás, a PTE KK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika igazgatója.

Éves szinten több mint 2500 pszichiátriai gondozásban, és mintegy 5500 pszichiátriai szakellátásban részesülő beteget látnak el az új gondozóban, ahová Baranya vármegye bármely településéről érkezhetnek a páciensek. Az új részlegen 3-3 pszichiáter szakorvos és klinikai szakpszichológus, valamint 1-1 pszichiátriai szakápoló, diplomás ápoló és szociális munkás segíti a betegek kezelését, gyógyítását. Az új épületrész kialakításához összesen több mint 6 tonna betonacélt és 66 m3 betont használtak fel, míg a beépített erősáramú vezetékek hossza csaknem eléri az 5,9 kilométert. 

Magyarországon a súlyos, krónikus pszichiátriai megbetegedések, így például a szkizofrénia, depresszió, demencia az emberek százezreit érintik. A statisztikák szerint a lakosság nagyjából egynegyede szenved valamilyen enyhe, középsúlyos vagy súlyos pszichiátriai betegségben. Ezért fontos hazánkban a gondozói hálózat egyenlőtlenségeinek javítása, amelyben ez a projekt mérföldkőnek tekinthető.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió támogatásával valósult meg, EFOP-2.2.0-16-2016-00008 pályázati kóddal.

hirdetés

Könyveink