hirdetés
2024. június. 23., vasárnap - Zoltán.
hirdetés

Új lehetőség nyílik a magyar egészségügyi innovátorok előtt

Vezető európai gyógyszeripari vállalatokkal, a Chiesi Grouppal és a SYNLAB Italy-val karöltve indította útjára az InnoStars Connect programot az EIT Health, az Európai Unió intézményeként működő Európai Innovációs és Technológiai Intézet egészségügyre fókuszáló egysége. A program keretében a pályázók közül 10 kiválasztott szervezet kap lehetőséget, hogy csatlakozzon Európa legnagyobb egészségügyi innovációs hálózatához, és azon keresztül finanszírozáshoz jusson, szakmai útmutatást kapjon a gyógyszeripar vezető szereplőitől, illetve validálja a legégetőbb egészségügyi kihívások megoldására irányuló innovációját. A három legjobb csapat az EIT Health InnoStars Grand Final keretében pénzdíjért is megméretheti majd magát. A pályázatok benyújtásának határideje június 30.

Mit kapnak az innovátorok?

„Az InnoStars Connect tökéletesen példázza gyakran hangoztatott mondásunkat, miszerint senki sem képes egyedül innoválni. Ezzel az izgalmas új programmal megnyitjuk az ajtókat a magyar újítók előtt, hogy friss erőforrásokhoz és tudáshoz jussanak, és ami a legfontosabb, hozzáférjenek a hálózatunkon belüli kapcsolatokhoz, amelyeken keresztül ígéretes megoldásokat fejleszthetnek ki az égető egészségügyi kihívásokra – mondta el Sarah Haddadin, az EIT Health InnoStars RIS innovációs vezetője és a program vezetője. – A legjobb szakemberek és intézmények kollektív tudásának becsatornázásának köszönhetően az InnoStars Connect nemcsak egy program, hanem egy platform, amely felpörgetheti az egészségügyi innovációt, és hozzájárulhat egy tartós, partnerségen alapuló ökoszisztéma kialakulásához."

Kihívás #1 – Chiesi Group

A Chiesi Group egy kutatás-orientált, globális biogyógyszerészeti vállalatcsoport, amelynek célja, hogy innovatív termékekkel és szolgáltatásokkal javítsa a betegek, családjaik és környezetük életminőségét. A vállalat az EIT Health InnoStars-szal közösen három területen keres úttörő megoldásokat: légzőszervi egészség (AIR), a ritka és rendkívül ritka betegségekben szenvedő betegek kezelése (RARE), valamint az egészségügyi szakemberek által nyújtott speciális ellátást támogató termékek és szolgáltatások, illetve a fogyasztók által nyújtott önellátás (CARE). A következő területeken várják a pályázatokat:

a) Innovatív terápiás megközelítések/megoldások 

  • biomarkerek (beleértve a korai diagnózist és nyomon követést szolgáló digitális biomarkereket)
  • orvosi eszközök és megoldások, amelyek képesek javítani a betegutat és a terápia betartását
  • innovatív megoldások és fejlett eszközök az inhalációs gyógyszeradagolás, valamint az összetett makromolekula-adagolás javítására, valamint a sejt és génterápiák (CGT Cell and gene therapies) számára
  • fejlett biotechnológiai megoldások a fenntarthatóbb terápiák előállításához és szállításához, valamint a RARE (ritka) betegségekre irányuló terápiákhoz.

b) Innovatív digitális egészségügyi megoldások

  • a betegellátás és a betegút élményének javítása
  • klinikai vizsgálatok fejlesztése (a betegek azonosításától a kezelésig és a nyomon követésig)
  • összehangolt (RW Real World) valós környezetben keletkezett adatok gyűjtése, elemzése és felhasználása
  • a kezelési eredmények és a rehabilitáció fejlesztése.

Kiemelkedő, tehetséges innovátorokat keresünk a start-upok, kkv-k, kórházak, egyetemek és kutatóintézetek között Olaszországban és azon kívül, például Magyarországon is, hogy együttműködjenek velünk a nyílt innováció keretében. Célunk, hogy a jelenlegi határokat túllépve új megközelítéseket vizsgáljunk, és jobb ellátási modelleket fejlesszünk ki. A szakértelmünk és az InnoStars Connect segítségével olyan úttörő megoldások megszületésében szeretnénk segíteni, amelyek megfelelnek a betegek és az egészségügyi rendszerek elvárásainak. Bolygónk egészsége és az emberek egészsége szorosan összefügg, és mindkettő számos kihívással néz szembe. Ám hisszük, hogy együttes erővel szembe tudunk nézni ezekkel a kihívásokkal, és egészségesebb jövőt teremthetünk mindenkinek” – mondta el Fabrizio Conicella, a Chiesi Group Nyílt Innováció és Kompetencia Központ vezetője. 

Kihívás #2 - SYNLAB Italy

A SYNLAB Italy Európa vezető diagnosztikai vállalata, amely új, integrált megközelítést alkalmaz az orvosi innováció, a megelőzés és az egészségügyi ellátás terén Olaszországban, egy olyan megközelítést, amely összhangban van az európai minőségi szabványokkal. A vállalat most az EIT Health InnoStars-szal közösen keresi a fejlett diagnosztikai biomarkereket és technológiákat az alábbi felhívás mentén:

  • Korszerű diagnosztikai biomarkerek és technológiák kifejlesztése a SYNLAB Italy szolgáltatásainak bővítése érdekében, beleértve a tesztelési módszerek fejlesztését is.

"Óriási potenciált látunk az innovatív diagnosztikai biomarkerek és technológiák terén, amelyek forradalmasíthatják az egészségügyi ellátást. Az InnoStars Connecten keresztül szívesen működünk együtt Európa-szerte az innovátorokkal, hogy kreatív megoldásokat találjunk szolgáltatásaink fejlesztésére és a betegek eredményeinek javítására. A velünk való összefogással az innovátorok segíthetnek nekünk új utakat nyitni a legmodernebb diagnosztikai eszközök biztosításában, amelyek európai polgárok millióinak egészségügyi ellátását alakítják majd a jövőben", mondta Maurizio Ferrari - CMO Chief Medical Officer SYNLAB Italy.

Ki és hogyan pályázhat?

Az InnoStars Connect programra a kihívásokhoz kapcsolódó innovatív megoldásokkal rendelkező start-upok, kkv-k, kórházak, egyetemek és kutatóintézetek jelentkezését várják egész Európából. A támogatható pályázóknak TRL 5 (releváns környezetben validált technológia) és TRL 7 (rendszerprototípus bemutatása működési környezetben) közötti érettségi szintű megoldással kell rendelkezniük, és készen kell állniuk a nyílt innovációs keretrendszerben való együttműködésre. Azoknak a szervezeteknek, akik jelenleg nem részei az EIT Health partnerhálózatának, a szervezet hivatalos partnerévé kell válniuk. A programhoz való csatlakozással hozzáférést kapnak egy kiterjedt hálózathoz és olyan erőforrásokhoz juthatnak hozzá, és gyümölcsöző együttműködéseket alakíthatnak ki Európa vezető egészségügyi innovátoraival.

A jelentkezés iránt érdeklődő szervezetek az InnoStars Connect | EIT Health oldalon tudhatnak meg többet és jelentkezhetnek.

További részletek a PharmaOnline-on

Forrás: wshungary.hu
Forrás: wshungary.hu

(forrás: wshungary.hu)
hirdetés

Könyveink