hirdetés
2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés

Egészségipar

Új légimentő bázis épül Budaörsön

Kormányzati, önkormányzati, valamint az üzleti szféra összefogásával jöhet létre a harmadik, a 21. századi igényeknek megfelelő légimentő bázis.
A megújult légimentő-állomások sorát rövidesen a budaörsi bázis követheti, mellyel biztosítható lesz a közép-magyarországi régió és a szomszédos megyék teljes lefedése. A beruházáshoz az Egészségügyi Minisztérium, a budaörsi, a törökbálinti és a százhalombattai önkormányzat, az Országos Mentőszolgálat, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. és a Vodafone Magyarország biztosította az anyagi hátteret. Az Egészségügyi Minisztérium 150 millió forinttal járult hozzá a beruházás megvalósításához. A légimentő-bázis építésének teljes költségigénye összesen bruttó 235 millió forint.

2010 elejére a budaörsi bázis az ország egyik legmodernebb, minőségében az európai standardokat követő állomása lesz. A kivitelezés az ausztriai légimentőbázisok tervei alapján, de a magyarországi viszonyokhoz adaptálva történik meg. A tervek szerint a bázison öt személy teljesít egész évben, a rendelkezésre állási időben szolgálatot: egy pilóta, egy orvos, egy mentőtiszt, egy műszaki szakember és a repülési-koordinátor. Az 500 nm-es acélszerkezetű hangár fűthető lesz, külön egészségügyi és műszaki raktárral rendelkezik majd, a bázishoz pedig a szentesihez hasonló saját kerozinkút tartozik majd, chip-kártya vezérlésű kimérő egységgel. A tankolási lehetőségen túl a bázis saját fénytechnikával is rendelkezni fog, így üzemelése függetlenedhet más repülőterek nyitvatartásától. Az új bázison a hangárban két helikopter (egy ügyeleti és egy tartalék helikopter) elhelyezésére is lehetőség nyílik, ezzel megoldhatóvá válik az éjszakai karbantartás, javítás is, így biztosítva a zökkenőmentes légimentési ellátást. A személyzet számára a közösségi és szociális helyiségek, összesen 400 nm-en, tágasak, kényelmesek, európai színvonalúak lesznek. Itt kap majd helyet a teljes országos központi raktár, valamint a menedzsment irodái is. Készül oktatóhelyiség, illetve a repülés-koordinátor munkahelyét is magában foglaló ügyeleti blokk. A mentést egy Eurocopter EC 135 típusú és egy saját tulajdonú Ecureuil AS 350 B típusú géppel végzi majd a szakszemélyzet.

cimkék

Könyveink