hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Új bértábla: 16 év után megreked az előmenetel

A március 1-től hatályos sávos bérrendszerbe nem sok beleszólása volt a kamarának, közölte az Economx szerint Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke.

Az ágazati bértárgyalás során bár jobb volt helyzet, mint a korábbi ciklusokban, de most sem volt teljesen ideális – mondta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke egy múlt heti konferencián az Economx beszámolója szerint.

A friss bértábla struktúrában egy sávba van besorolva az alap és kiemelt kategóriába tartozó szakdolgozói társadalom, bár életkorok megjelentek három szinten, illetve további pontozással minősíthető elemek is lesznek.

A kamara leginkább azok miatt aggódik, amik 16 évevannak a pályán, hiszen ezt követően még akár 25-30 évet is dolgoznak az ápolók. Azonban az új struktúra szerint 16. év után a bértábla semmilyen alőmenetelt nem mutat.

Az ápolói korfa szerint a 35-45 éves korosztályból 20 ezren hiányoznak, a 45 év felettiek pedig körülbelül 30 ezren vannak, ami azt jelenti, hogy a 16 éve, illetve annál régebben dolgozók száma magas. Ők az új bértábla szerint hamar elérik a felső határt.

Balogh Zoltán szerint újabb lépcsőkre lenne szükség, hogy a szakdolgozók lássák milyen előmenetelre számíthatnak, de erre jelenleg egyetlen egy döntéshozó sem tud megnyugtató választ adni, pedig ha ezt a kérdést nem rendezik, nagyon nehéz helyzetbe kerülnek a dolgozók.

(forrás: Economx)
hirdetés

Könyveink