hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Mérséklődni látszik a koronavírus-járvány most zajló hulláma

Az 51. héten kevesebb koronavírusos beteg szorult kórházi ellátásra, mint korábban, és a bejelentett esetek száma is mérséklődött.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ heti összefoglalója szerint a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2023. december 18 – 24. között az országban 33 700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 243 800 fő akut légúti fertőzés tüneteivel.

Az 51. naptári héten összesen 290 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 233 minta közül három betegnél az influenza A(H1pdm09), tizenkét betegnél az influenza A(H3), egy betegnél az influenza B, két betegnél a human metapneumovírus, két betegnél az RSV, 93 betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. Az influenza pozitivitási arány 6,9%, a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 39,9% volt. A sentinel kórházak által beküldött 21 minta közül egy betegnél influenza A(H1pdm09), egy betegnél RSV, 14 betegnél SARS-CoV-2 vírust azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 36 légúti minta közül egy-egy influenza A(H3), illetve RSV és tizenegy SARS-CoV-2 vírus pozitív volt.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján az 51. héten 243 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 31 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

A tájékoztató teljes szövege itt található.

Légúti kórokozók szennyvízalapú követése és előrejelzés (SARS-CoV-2, Influenza A)

SARS-CoV-2

Az 51. heti jelentés itt elérhető.

Influenza A

A szennyvíz minták vizsgálata alapján az Influenza A vírus örökítőanyagának országos átlagkoncentrációja határozott emelkedést mutat.

Bővebb tájékoztatás itt elérhető.

Forrás: nnk.gov.hu
Forrás: nnk.gov.hu

Integrált felügyeleti rendszer további adatai

A modern népegészségügyi tevékenység során a megbetegedési tendenciák, és ezek kapcsán történő beavatkozások alapját és eredményességét integrált surveillance (felügyeleti) rendszerek adják, ezért az NNGYK is felállította az integrált felügyeleti rendszerét a légúti megbetegedések követésére. Ennek keretében az Országos Mentőszolgálat támogatásával a sürgősségi ellátás adatait a szennyvíz alapú vizsgálatainkkal összevetve követjük az influenza és a COVID-19 esetében a vírus terhelést a szennyvízben és a sürgősségi ellátási igényt az Országos Mentőszolgálat oldaláról.

Elsődleges elemzéseink alapján megállapítható, hogy az influenza szennyvízben mért vírusterhelés emelkedését 2 héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, míg a koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyag emelkedését 1 héttel követi a mentőszolgálat hívásszámának növekedése.

Forrás: nnk.gov.hu
Forrás: nnk.gov.hu

cimkék

hirdetés

Könyveink