hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Traumatológiával bővült az SE oktatási és betegellátási profilja

A délpesti régió teljes traumatológiai ellátása a Semmelweis Egyetemhez került, miután november 1-jével lezárult a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Merényi Gusztáv telephelyének a Semmelweis Egyetembe történő integrálása. A Traumatológiai Klinika – amely a Külső Klinikai Tömbben, a Korányi Központi Betegellátó Épületben kapott helyet és heti hét nap 0-24 órában biztosít ellátást – egy nemzetközi színvonalú, betegellátó és oktatási feladatait egységesen és hatékonyan biztosító, új szervezeti egységként jött létre. Az integrációval az ortopédia-traumatológia kapacitás egymást erősítve jelenik meg a Semmelweis Egyetem Külső Klinikai Tömbjében.

A Semmelweis Egyetem, az Országos Kórházi Főigazgatóság és a Dél-pesti Centrumkórház júniusban állapodott meg abban, hogy 2023. november 1-től a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Merényi Gusztáv Kórház Telephelye a Semmelweis Egyetem tulajdonába kerül, az érintett területi ellátási kötelezettséggel együtt. November 1-től a Gyáli út 17-19. szám alatti címről a traumatológiai ellátás átköltözött a Semmelweis Egyetem Központi Betegellátó Épületébe (KBE, cím: 1083 Budapest Korányi Sándor utca 2.) Ezzel az átszervezéssel a traumatológiai ellátás térben is közel kerül azokhoz a társszakmákhoz, amelyekkel szoros együttműködésre van szükség (pl. intenzív ellátás, sebészet, képalkotás). Emiatt szükségessé vált néhány intézet, klinika és járóbeteg szakrendelés költözése, amelyek az elmúlt hónapokban folyamatos betegellátás mellett valósultak meg, folyamatos betegtájékoztatás mellett.  

A Merényiben 107 traumatológiai és 8 intenzív ágy működött, ez a struktúra is átkerült az egyetemre, a traumatológiai ágyakon belül növelve a súlyosabb betegek ellátására alkalmas kapacitást. A Merényi traumatológia orvosi és szakdolgozói humánerőforrását is teljes körűen átvette a Semmelweis Egyetem Klinikai Központja. A klinika heti hét nap 0-24 órában biztosítja az ellátást, a KBE tetején lévő helikopterleszálló igénybevételével. A folyamatos traumatológiai ellátás biztosításához az egyetem társklinikái is hozzájárulnak készenléti ügyelettel vagy rendelkezésre állással. 

November 1-jétől az Országos Mentőszolgálattal egyeztetve a mentő ide szállítja a betegeket, a járóbetegellátást igénybe vevőknek is ide kell érkezniük. Számukra egy traumatológiai fogadóközpontot alakítottak ki, amely a Külső Klinikai Tömb belső udvaráról nyílik (az eligazodást táblák segítik a helyszínen). Az ellátást követően hazaengedett betegek kontrollvizsgálata ugyanakkor továbbra is a Merényiben történik.

Az átadás-átvétel november 1-jével lezárult, ennek köszönhetően az egyetem portfóliója traumatológiai ellátással és képzési hellyel is bővült, és az egyetemhez került a Merényi telephely 564 ezer fős dél-pesti és délkelet-pesti ellátási területe is. November 1-jén 8 óra alatt mintegy 40 beteg ellátása történt meg a klinikán. Ez idő alatt a legtöbb feladatot a felső- és alsó végtag sérülések adták az ott dolgozóknak: volt gipszelés, ficam, combnyaktörés miatti műtét.

A Semmelweis Egyetem újonnan megalakult Traumatológiai Klinikájának, illetve az Általános Orvostudományi Kar Traumatológiai Tanszékének vezetője dr. Bodzay Tamás sebész, traumatológus, ortopéd sebész, a Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet korábbi orvosigazgatója. 

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés

Könyveink