hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Tovább nő az ápolók és az egészségügyben dolgozók bére (Bővítve!)

Az 5 fizetési kategórián belül a dolgozót – az ellátott szakterületnek, valamint munkakörnek megfelelően – alap vagy kiemelt kategóriába kell besorolni. Az alapellátásban továbbra is szabad bérmegállapodás van.

Átlagosan 20 százalék alapbéremeléssel folytatódik 2024. március 1-jétől az egészségügyi szakdolgozók béremelése a tavaly júliusi egységes 18 százalékos béremelést követően. A kormány az ápolók béremelésére 200 milliárd forintot fordít, közölte a BM.

Az egészségügyi szakdolgozók keresete így 2010 óta mintegy négyszeresére emelkedik, átlag alapbérük eléri az orvosi átlag alapbér 37 százalékát. A béremelés, amely megközelítően 84 000 munkavállalót érint, valamennyi, az egészségügyi ágazati előmeneteli szabályok hatálya alá tartozó egészségügyi szakdolgozóra és egészségügyben dolgozóra vonatkozik. A korábbi pótlékok többsége - például a szakterületi pótlék, a vezetői pótlék, a címpótlék, az idegennyelv-tudási és a képesítési pótlék – beépül az alapbérbe, azok innentől kezdve már beleszámítanak a nyugdíjba. Mivel a szakdolgozók – alapbéren felüli – mozgóbérének számítási alapja az alapbér, így az alapbér emelkedésével a mozgóbér összege is nő.

Fontos változás egy új, 5 fizetési osztályt tartalmazó sávos bértábla bevezetése. Az 5 fizetési kategórián belül a dolgozót – az ellátott szakterületnek, valamint munkakörnek megfelelően – alap vagy kiemelt kategóriába kell besorolni. A kiemelt szakterületek és a munkakörök listáját kormányrendelet tartalmazza. Az új bértábla minimum és maximum összegei között a munkáltató állapítja meg a béremelés mértékét, a munkavállalónak 2024. április elején utalják az első emelt bért.

A béremelés végrehajtásáról az egészségügyi intézmények módszertani tájékoztatót kaptak a Belügyminisztériumtól.

A teljes munkaidőben foglalkoztatott egészségügyi szakdolgozók átlagos havi keresete 2010-ben 170 900 forint volt, a 2024. március 1-jei béremelést követően az egészségügyi szakdolgozók átlagos havi keresete meghaladhatja a 800 000 forintot.

*

A BM közleményét követően az egészségügyi államtitkár pénteken Budapesten, újságírók előtt arról is beszélt, hogy a béremelés fedezetét praxistámogatás formájában megkapják a háziorvosi, a házi gyermekorvosi és alapellátási fogorvosi szolgálatok is. Az a BM és a MOK egyeztetéséről kiadott kamarai beszámolóból derül ki, hogy a MOK számos javaslatot nyújtott be az alapellátás területén, ezek nagy részét az alapellátási munkacsoportban tárgyalja a minisztérium és a MOK. A következő egyeztetésre  márciusban kerül sor. A mostani tárgyaláson a miniszter rögzítette, hogy az alapellátásban továbbra is szabad bérmegállapodás van. Ez 8000 orvosi, 2000 fogorvosi asszisztenst érint. A kormány nem kíván beleszólni egy vállalkozás belső bérelosztásába. Ennek megfelelően a bértámogatást továbbra sem címzetten, hanem praxistámogatásként folyósítják. A kamara kiemelte, hogy bár a Polgári törvénykönyv alapján a háziorvosi praxist vállalkozók, vállalkozások működtetik, mégsem klasszikus vállalkozóknak tekinthetők, mivel jogszabályban meghatározott keretek között működnek, állami finanszírozásból. Meglátásunk szerint az álláspontok további egyeztetésére van szükség e téren is.

hirdetés

Könyveink