hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Tovább csökkent az örökítőanyag szennyvízben mért koncentrációja

A 7. héten a szennyvizek SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve további csökkenést mutat, közli az NNGYK.

A vizsgált városok közül csökkenés mérhető Budapest mindhárom szennyvíztisztítója esetében, valamint Debrecen, Kecskemét, Pécs, Szekszárd, Szolnok, Szombathely és Tatabánya esetében. Emelkedést Eger és Kaposvár esetén detektáltak, míg a további 10 vizsgált településen stagnálás mérhető.

A szennyvízmintákban országos átlagot tekintve 2024 januárjában szinte kizárólagossá vált a JN.1 variáns (a BA.2.86 alvariánsa), ezzel párhuzamosan az egyéb leszármazási vonalak örökítőanyaga a minták többségében a kimutatható szint alá csökkent. Az azonos időszakban vizsgált szennyvíz minták variánsmegoszlása jó egyezést mutat a klinikai mintákban tapasztalt aránnyal.

A légúti surveillance adatai

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2024. február 12 -18. között az országban 60 100 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 289 100 fő akut légúti fertőzés tüneteivel.

A 7. naptári héten összesen 359 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 262 minta közül 67betegnél az influenza A(H1pdm09), 28 betegnél az influenza A(H3), nyolc betegnél az influenza B, tizenhat betegnél az RSV, egy betegnél a human metapneumovírus, tíz betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. Az influenza pozitivitási arány 39,3%, az RSV pozitivitási arány 6,1%, a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 3,8% volt. A sentinel kórházak által beküldött 48 minta közül tizenöt betegnél influenza A(H1pdm09) vírust, tizenhárom betegnél RSV-t, két betegnél a human metapneumovírus azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 49 légúti minta közül tizenkettő influenza A(H1pdm09), egy influenza A(H3), hét RSV, két human metapneumovírus, egy SARS-CoV-2 vírus pozitív volt.

A humán mintákban SARS-CoV-2 variánsok közül az XBB.1.5-like+F456L csoporton belül az JG és EG.5 variánsok dominanciája csökkent, helyét 2024. 02. hetétől kezdve a HK és HV variánsok veszik át. A BA.2.86-on belül a JN.1 és variánsai a 4. hétre abszolút dominanciát mutatnak a  csoporton belül, közölték.

 

(forrás: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ)
hirdetés

Könyveink