hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Egészségpolitika

Toldozás, foltozás: újabb salátatörvény a T. Ház előtt

Székely Tamás szakminiszter szerint az egészségügyi ellátórendszer hatékonyságának javulását szolgálhatja az egyes egészségügyi törvények módosításáról szóló törvényjavaslat elfogadása, a javasolt módosításokkal egyszerűbbé, ésszerűbbé válhat a rendszer.
Az egészségügyi miniszter szerdán a parlamentben, az előterjesztés általános vitáját megnyitó felszólalásában kifejtette: a változtatások jelentős része szakmai, illetve uniós jogharmonizációs módosítás.

A törvényjavaslat szabályozási körébe tartozik többek között az egészségügyi szolgáltatások kiszervezésének szigorúbb, átfogóbb szabályozása, az egészségbiztosításra vonatkozó törvényi előírások pontosítása, illetve az egészségügyi szolgáltatók szakmai működésével kapcsolatos bírság bevezetése.

Az előterjesztés többek között bevezetné az egészségügyi bírság, illetve a nemzetközi referenciaárazás intézményét, szigorítná a gyógyszertárak létesítésének feltételeit, a teljes liberalizáció időpontját 2013 január elsejéig halasztaná el.

MSZP: szükség van a rendszer finomhangolására

Schvarcz Tibor, az MSZP vezérszónoka felszólalásában azt mondta: látszik, hogy vannak olyan működési problémák, amelyeket törvényi szinten kell szabályozni és„finomhangolásra" és a pénzügyi rendszer stabilitására is szükség van a rendszerben. Kiemelte az ÁNTSZ bírságolási lehetőségét, ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a bírság csak pénzszerzési lehetőség és költségvetési megfontolásból került a javaslatba.

Fontosnak nevezte az egészségügyi adatok kezelésével kapcsolatos módosításokat. Hozzátette: a„rákrendszerben" eddig nem voltak „valid" adatok, ezek hiányában azonban nehéz stratégiát, szűrővizsgálatot szervezni.

A gyógyszerek árával kapcsolatban a képviselő közölte: a referenciaár intézménye számos esetben hátrányosan érintheti a hazai gyártókat.
Schvartz Tibor szerint nem igaz, hogy „romokban hever" az egészségügy, hiszen most kapott támogatást de ahhoz, hogy ezt hatékonyan tudja felhasználni, gördülékenyebb jogszabályok kellenek.

Fidesz: áttekinthetetlen és értelmezhetetlen a „salátatörvény"

Mikola István, a Fidesz vezérszónoka salátatörvénynek tartja a törvényjavaslatot, s kijelentette: áttekinthetetlen és értelmezhetetlen, nem mutatkozik iránta közérdeklődés sem. Közölte: a kormány az EU-s jogharmonizációra és a törvényi fogalmak pontosítására hivatkozik, szerinte azonban az igazi cél a „szakmaiatlan (...) reformnak" a rendszer működését veszélyeztető következményeinek kezelése.

A képviselő szerint miközben a magánosításnak akar gátat szabni, előkészítik a szektorsemleges finanszírozást. Feltette a kérdést, hogy ezt miért nem külön kórháztörvényben szabályozzák. Az ÁNTSZ által kiszabható bírsággal kapcsolatban Mikola István azt mondta: aggályos, hogy a bírság összege az ÁNTSZ bevételét képezi, és ezeket alapfeladatainak ellátására fordítja.
Feltette a kérdést: a bírságolás a legfontosabb és nem kellene inkább az eltorzult struktúrát kezelni?

Mikola István elmondása szerint ebben az évben már nem támogatják az érintett törvények vitáját, mert a működésre komoly kihatással vannak, ezért több figyelmet igényelnének.

KDNP: nincs meg a szükséges háttere a javaslatnak

Nagy Kálmán (KDNP) azt mondta, hogy rendszerszerűen a törvényjavaslat nem értékelhető. Az egészségügyi kormányzat indítványát merész jogtechnikai kísérletnek nevezte, amely logikai szál nélkül kapcsol össze törvénymódosításokat. Olyan javaslat, amelynek nincs meg a szükséges háttere, s amelyet nem a gyakorlat váltotta ki - minősítette az előterjesztést.

Legközelebb tanulmányozzák azt a szakmai gyakorlatot, amelyet a mindennapokban el kell végezniük az egészségügyi dolgozóknak, és ennek alapján alkossanak javaslatokat — mondta a kormány képviselőihez fordulva a kereszténydemokrata politikus. Úgy látja, az egészségügyi szakképzési és továbbképzési tanács a tervezett lecsökkentett létszámmal nem tudja majd a minőséget biztosítani.

Székely Tamás válasza az ellenzéki felvetésekre

A szaktárca vezetője arról beszélt, hogy az ellenzék belebonyolódott a salátatörvénybe. A várólistákat egy szóval módosítják csupán — jelezte a felmerült felvetésekre. A méltányosság kapcsán pedig azt rögzítik, hogy bizonyos esetben kötelesek a gyártók a gyógyszerre tb-támogatást kérni. Kitért arra is, hogy a patikaliberalizációról az Európai Bíróság semmilyen olyan határozatot nem hozott, amely szerint a magyar szabályozás ne lenne megfelelő. 404 új patika jött létre a jogszabály életbe lépése után — jegyezte meg.

MSZP: nincs kapuzárási pánik

Kökény Mihály azt mondta, a javaslat a rendszer jobbítását eredményezheti. Nincs kapuzárási pánik, „az ellenzék összekeveri a klimaxos tüneteket a felelős kormányzással" — fogalmazott. Kifejtette: a gyakorlati tapasztalok alapján született a törvényjavaslat. Közölte: az indítvány számos pontján megjelenik az uniós követelményekhez való igazodás kényszere, illetve stratégiai kérdésekben rögzítenek új szabályozási formákat. A válságra tekintettel indokoltnak tartotta az állami felelősség erősítését, hozzátéve: szabályozott körülmények között ugyanakkor szükség van magánbefektetőkre az egészségügyben.

Fidesz: a kormány tönkretette az egészségügyet

Kupper András szocialista képviselőtársa felszólalására reagálva közölte: a kormány tönkretette a hazai egészségügyet. A gyógyszerforgalmazás piacán olyan változások következtek be, amelyeket már nem lehet visszacsinálni.
Vissza kellene vonni a rossz törvényeket, amelyeket a kormány hozott — jegyezte meg.

KDNP: finanszírozási kudarca az elmúlt év

Nagy Kálmán azt mondta, az elmúlt év finanszírozása kudarc, amelyet minden betegellátó megérzett. Bár a tárgyalások látványosak volt, de a kormány nem mentőövet nyújtott, hanem éppen csak felszínen tartotta a rendszert, hogy kibírják év végéig — közölte Puskás Tivadar, aki arról is beszélt, a háziorvosi rendszer utoljára 2002-ben kapott jelentősebb támogatást. A rendszer alulfinanszírozott, de ennek rendbetétele nem a vizitdíjon keresztül lehetséges.

MSZP: egyetlen hibája van a javaslatnak, hogy eddig nem vezették be

Nyúl István szocialista képviselő azt mondta: egyetlen hibája van a törvényjavaslatnak, hogy még nem vetették be. Mint mondta, a törvényjavaslat kizárja a „kimazsolázás" lehetőségét az ellátási szerződés megkötésekor, vagyoni biztosítékot kér és garanciákat ad a munkavállalók továbbfoglalkoztatására. Hangsúlyozta: ha ezek a garanciák korábban életbe léptek volna, akkor ma nem lenne hangos a sajtó a magánbefektetők működésével kapcsolatos ügyektől, és nem lenne néhány önkormányzat nehéz helyzetben.

KDNP: a betegek fogják elszenvedni az új szabályozást

Puskás Tivadar (KDNP) felszólalásában úgy fogalmazott: a betegek fogják elszenvedni az új szabályozást, ha életbe lép. A javaslat a jogbiztonságot, a kiszámíthatóságot is veszélyezteti — hangsúlyozta. A tervezetben az átláthatatlan, kusza, összefüggéstelen megállapítások mellett olyan felhatalmazásokat ad, amelyek kiveszik a parlament felügyelete alól a területet. Az új bírságolási rendszerrel kapcsolatban közölte: az  „a hogyan szedjünk be még több pénzt tipikus esete". Szerinte át kell fogalmazni a várólistáról való lekerülés szabályát, mert jelenlegi formájában visszaélésekre adhat okot.

Csáky András: nem lesznek hatékonyabbak az intézmények

Csáky András független képviselő szerint az egészségügyi törvények módosításával nem lesznek hatékonyabbak az intézmények. Húsz évvel ezelőtt az volt a cél, hogy felzárkózzanak Európához, de ma azt kell megállapítani, hogy a különbség nőtt Európa és az ország között. A törvényjavaslatról szólva kifejtette: vannak jó, kötelező és vitára okot adó elemei. Az ÁNTSZ bírságolási jogosítványa, mint eszköz szerinte elfogadható, de a próbavásárlás intézményével nagyobb probléma van. Jogilag ugyan elfogadható, de bizalmatlanságot tükröz a kormány részéről.

Az egyik legértékesebb adatokkal rendelkező iratnak nevezte Csáky András a halottvizsgálati bizonyítványt, ezért fontosnak tartja, hogy az ebben szereplő adatok átadása biztosított legyen. Ezzel kapcsolatban módosító indítványt is benyújtott — fűzte hozzá. A patikaliberalizációval kapcsolatban közölte: kormányzati szempontból a hatásokat meghozta, mérsékelte a betegterheket az árversennyel, de sok hiányossága van. A független képviselő támogatandónak nevezte, hogy támogatói szerződést csak szakmai egységenként lehet kötni.

Vojnik Mária (MSZP): kötelező feladat a jogharmonizáció

Az államtitkár zárszavában azt mondta: a benyújtott módosításnak nagyon fontos szerepe van abban, hogy az egészségügyi ellátást milyen minőségben és szolgáltatási körben kik, hogyan nyújtsák. Szerinte nem megkerülhető, kötelező feladat a jogharmonizáció, és segíteni kell, hogy ezt minél hamarabb végre tudják hajtani a magyar törvényeken.

Vojnik Mária meghökkentőnek nevezte, hogy bár a közvélemény egy éve foglalkozik azzal, hogy magáncégeket is bevontak az egészségügyi ellátásba, az ellenzék most problémaként kezeli, hogy az ezzel kapcsolatos szabályokat szigorítani akarják. Sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a fideszes és KDNP-s képviselők adósak maradtak azzal: ők hogyan képzelik el a terület fejlesztését. Az általános vitát az elnöklő Harrach Péter elnapolta.

MTI



cimkék

hirdetés

Könyveink