hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Több országos intézményt olvaszthatnak be az alapítványi Semmelweis Egyetembe

A Népszava szerint már van politikai döntés arról, hogy az SE-hez kerül az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet, valamint az Országos Mozgásszervi Intézet.

Mint a lap emlékeztet, az Országos Mozgásszervi Intézetnek része az egykori Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet és az Országos Reumatológia és Fizikoterápiás Intézet, valamint az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház Rehabilitációs és Krónikus Utókezelő Intézete. Ez utóbbi a budakeszin egy erdővel körülölelt ingatlanon működik, ahol jelenleg is körülbelül több mint száz ágyon zajlik rehabilitáció, illetve krónikus betegek gondozása.

A lap egyik kormányközeli hírforrása úgy tudja: szó van arról is, hogy a későbbiekben az országos kardiológiai intézeten kívül valamennyi országos intézet működtetését megkapná a Semmelweis Egyetem (SE). 

A most tervezett integrációval is értékes ingatlanok kerülhetnek át az állami vagyonból alapítványiba. (Gazdálkodási szempontból szélesebb körű rendelkezési joga van a saját tulajdonú vagyon felett az alapítványi egyetemeknek. Így például az állami kórházakénál nagyobb a gazdálkodási szabadságuk, rugalmasabb eljárási és beszerzési szabályokat alkalmazhatnak.)

Ez a vagyonátadás jelentős fordulat az Orbán-kormányok egészségpolitikájában. Az előző kabinet humánminiszterének egyik határozott törekvése volt az országos intézetek és azok önállóságának megerősítése.

A lap az országos intézek egyetemi integrációjával kapcsolatban kérdezte az egyetemet, a belügyminisztériumot, az Országos Kórházi Főigazgatóságot, az érintett országos intézeteket, ám választ egyetlen helyről sem kapott. A Semmelweis Egyetem kommunikációs igazgatóságának munkatársa hétfőn még azt ígérte, ha várnak egy napot a cikk közlésével, másnapra elkészülnek a válasszal. Ám az ígértek helyett utóbb mindössze annyit közöltek, hogy nem kívánnak reagálni.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink