hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Több mint 2600 fős létszámleépítés a közigazgatásban

A Népszava szerint a kormány egy titkos, 4000-es kormányhatározatban a minisztériumoknál és háttérintézményeiknél összesen 2614 álláshely megszüntetését rendelte el, derül ki az Országgyűlés előtt levő  jövő évi költségvetéshez benyújtott fejezeti indoklásokból.

A 4042/2023-as számú kormányhatározatról van szó, amelynek tartalmáról semmit nem lehet tudni, de szinte minden tárca költségvetési tervezetében a miniszterek erre a létező, ám nem nyilvános kormányhatározatra hivatkozva mutatják be, hogy a tárcájuknál és annak háttérintézményeinél mennyivel kell csökkenteniük a létszámot.

Az elbocsátások nem előzmény nélküliek. Május közepén a Kormányzati Tájékoztatási Központ kiadott egy közleményt, amely szerint a kabinet úgy teremti elő a minisztériumi kormánytisztviselői béremelés fedezetét, hogy elrendeli a minisztériumi álláshelyek 10 százalékának elvonását, és az ezáltal felszabaduló bértömeg fordítható az illetmények emelésére. Az akkori közlemény szerint ez a gyakorlatban létszámstopot jelentett volna, azaz leginkább a betöltetlen, üres minisztériumi álláshelyek bérfedezete teremtett volna lehetőséget a béremelésre, tömeges elbocsátás nem várható – azonban a kormányzati PR-szöveget a való élet már megcáfolta.

A lap gyűjtése szerint több száz főt fognak elküldeni az Oktatási Hivatalból és a Klebelsberg Központból – a költségvetési adatok szerint a területen 533 fős létszámleépítésre kerül sor az év végéig, de a nemzeti parkok munkatársai közül 135-nek az álláshelye szűnik meg – ez pontosan 10 százalékos létszámleépítést jelent az 1344 fős testületnél.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésügyi Intézet (OGYÉI) az átlagnál sokkal nagyobb létszámcsökkentést szenved el: itt a 437 fős állományi létszámot 80 fővel kell csökkenteni – ez az álláshelyek 18 százalékát érinti.

A teljes információ

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink