hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Több mandulaműtétet végezhetnek a Heim Pál Gyermekkórház orvosai

Több mint 4,6 millió forintot adományozott a Chio és Pom Bär termékek gyártója, illetve a SPAR Magyarország a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet számára. Az adományt a fül-orr-gégészeti osztály fejlesztésére fordítja a kórház, ahol így egyszerre több torokmandula műtétet is el tudnak majd végezni az orvosok.

A Heim Pál Gyermekkórház fül-orr-gégészeti osztályán évente közel 35 ezer járó- és 2 ezer fekvőbeteget látnak el. Dr. Csákányi Zsuzsanna osztályvezető főorvos azt mondta, hogy eddig kb. 1 200 mandulaműtétet tudtak elvégezni egy évben. Ez a leggyakoribb beavatkozás nálunk, a műtétek több mint fele ilyen típusú operáció. Az adomány segítségével olyan sebészeti műszereket tudunk beszerezni, amelyek lehetővé teszik, hogy párhuzamos műtőben több mandulaműtétet tudjunk elvégezni.

Az osztályon nemcsak olyan gyerekeket kezelnek, akiknek gyakran begyullad a mandulájuk, hanem olyanokat is, akik obstruktív alvásfüggő légzészavarban szenvednek. – Egy olyan, alvás alatt jelentkező légzési rendellenesség, amely a légutak részleges vagy akár teljes elzáródásával jár. Kisgyermekkorban a megnagyobbodott mandulák hozzájárulhatnak a kórkép kialakulásához, és a kezelésben itt is fontos szerepet játszik a mandulaműtét”mondta a főorvos.

A Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány elnöke arra emlékeztetett, hogy a fül-orr-gégészeti osztályon fordul meg a kórház járóbetegeinek 8 százaléka, fekvőbetegeinek pedig 5 százaléka. Mindez jelzi az ilyen panaszok gyakoriságát, és az osztály leterheltségét. A gyerekek és a szüleik számára is stresszes várni arra, mikor történhet meg a mandulaműtét. Ráadásul a kisgyerekek meg is betegedhetnek ez idő alatt, tehát minden szempontból az a szerencsés, ha minél hamarabb túleshetnek a beavatkozáson, aztán pedig gyógyultan hazamehetnek – mondta Pataki János elnök.

A 4 681 000 forintos adományt 187 ezer zacskó Pom Bäreladásából gyűjtötte össze a két vállalat júliusban.

 

Forrás: avantgarde.hu
Forrás: avantgarde.hu

(forrás: avantgarde.hu)
hirdetés

Könyveink