hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Több bevétele lesz az egészségbiztosítási alapnak

A VG szerint a szociális hozzájárulási adóból és a társadalombiztosítási járulékból is nagyobb forrásra támaszkodhatnak az alapok.

A gazdasági folyamatoknak és az adócsökkentésnek megfelelően emelkedett a központi költségvetés nyugdíj- és egészségbiztosítási alapba érkező bevétele összegezte a VG megkeresésére a Magyar Államkincstár adatait Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Elsőre meglepőnek tűnhet, hogy a társadalombiztosítási alapba összesen 1605 milliárd forint érkezett az év első két hónapjában, közel 40 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt, ám a szakember rámutatott, hogy ebből körülbelül 9 százalék az, amit az idei béremelés és adócsökkentés indokol. A Központi Statisztikai Hivatal egyelőre a januári adatokat tette közé, amely alapján a bruttó átlagkeresetek 13,7 százalékkal emelkedtek 2021 első hónapjához képest, míg a szociális hozzájárulási adót a kormány 2022. január 1-jétől 15,5-ről 13 százalékra mérsékelte.

A társadalombiztosítási alapba két forrásból érkezik többletbevétel a béremelések és a magas, 74 százalékos foglalkoztatottság eredményeképpen. A szociális hozzájárulási adóból származó plusz az elmúlt 12 hónapban két százalékkal emelkedő foglalkoztatottságnak köszönhető, és nem a béreknek, hiszen a 1,5 százalékkal csökkenő adómérték miatt a minimálbér esetében például ugyanúgy 26 ezer forintot fizet a munkaadó, mint tavaly. Pedig 2021-ben még bruttó 167 400 forint volt a nyolc óra munkáért fizethető legalacsonyabb összeg, míg január 1-jétől 200 ezer forint. 

A társadalombiztosítási járulék esetében viszont már megfigyelhető az emelkedő bérek hatása: a tavalyi adatokkal összehasonlítva nagyobb mértékben növekedtek a befizetések, mint a szochónál. Ennek az az oka, hogy míg a szociális hozzájárulási adó a 2,5 százalékos csökkenés hatására szinte változatlan terhet jelent a munkaadóknak, addig a munkavállalók a magasabb fizetésből többet is fizetnek be az államkasszába.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink