hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Teljesen átalakíthatják a rákszűrési rendszert

Teljes átalakítás várható a rákszűrési rendszerben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése nyomán - írja a Népszabadság.

Az ÁSZ  jelentése csaknem minden ponton elmarasztalta a 2002-ben indult szűrőrendszert, megállapítva, hogy annak céljai nem teljesülnek. A jelentés szól az informatikai rendszer alkalmatlanságáról, nem hiteles adatokról, a vizsgálatokra kijelölt helyek minőségi problémáiról, az egészségügyi tárca elmaradt intézkedéseiről, illetve a tervezettől messze elmaradt részvételi arányról. Az Állami Számvevőszék jelentése összességében azt állapította meg, hogy a szűrésekre fordított milliárdokat nem hatékonyan költötték el, a rendszer alapvető átalakításra szorul.
Az ÁNTSZ szerint egyes részekben téved a számvevőszék. A tiszti főorvos a lapnak azt mondta, a szűrésekre elköltött összeg nem kidobott pénz, de sem ők, sem az ÁSZ nem juthatnak betegkövetési adatokhoz, így nem tudható, mi történik például egy-egy eredményes szűrés után.

Az országos szűrés átalakításához modellprogramot indított nyár elején az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Tisztiorvosi Hivatal. Az ajak- és szájüregi rák okozta halálozás ugyanis drámaian megnőtt Magyarországon: az utóbbi években háromszorosára, az elmúlt 30 évben a 40-60 év közötti férfiak körében 14-szeresére. - A férfiak és nők esetében egyaránt a legrosszabbul állunk Európában. Pedig az időben felfedezett és kezelésbe vett szájüregi rák az esetek 80 százalékában meggyógyítható, ennek ellenére a páciensek jelentős része már előrehaladott stádiumban kerül orvoshoz - mondja Gábor Edina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Igazgatója. - A dohányzás önmagában hússzoros, a nagy mennyiségű alkohol fogyasztása pedig harmincszoros, a kettő együtt hatszázszoros rizikónövekedést okoz. A modellprogram indításakor az ÁNTSZ régiós szűrési koordinátorainak segítségével háziorvosok, foglalkozás-egészségügyi orvosok és fogorvosok kapcsolódtak be összesen 209-en, az ország 141 településéről. Az orvosok azt vállalták, hogy a rendelésükön bármilyen panasszal jelentkező 40 év feletti férfiak és nők - egyszerű, ötperces - szűrővizsgálatát elvégzik. Az adatvédelmi törvény betartása mellett, online küldik az eredményeket az ÁNTSZ szerverére, ahol automatikusan összesítik azokat. A kiszűrtek nyomon követése a program része, így év végére pontos eredmények lesznek. Az év első öt hónapjában már 46000 szűrésről jött adat. Rosszindulatú elváltozás gyanújával 188 embernél, míg jóindulatú elváltozást 1116 főnél találtak.

 

Forrás: Népszabadság

cimkék

Könyveink