hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Takács szerint társadalmi egyeztetés folyik az elfogadott szabályokról

A köz- és a magánellátás teljes szétválasztását akarja az állam az egészségügyben – mondta a hvg.hu-nak Takács Péter egészségügyi államtitkár.

Szürkezóna helyett fekete-fehér, tiszta viszonyokat, a köz- és a magánellátás teljes szétválasztását akarja az állam az egészségügyben, ezért államosítja a közfinanszírozott CT- és MR-berendezéseket és azok működtetését – mondta a hvg.hu-nak Takács Péter államtitkár. Az érintett cégek, az orvosi kamara és az egészségügyi szakértők viszont közben attól tartanak, rosszabbul fog működni a rendszer, ha az állam erővel átveszi.

Szerinte az államosítás „azokra a kapacitásokra vonatkozik, amelyek közfinanszírozott szolgáltató területén, de magántulajdonban lévő gépek, tehát például egy vármegyei kórház területén magántulajdonban lévő CT- vagy MR-gép van, azt szeretnénk állami tulajdonúval kiváltani”.

Az államtitkár azt mondta, a javaslat „most indult el a közigazgatási egyeztetés útján és társadalmi egyeztetésen van jelenleg”, ami azért furcsa, mert a változások a 2024-es költségvetés megalapozásáról szóló törvényben lesznek benne, amit július 4-én fogadott el a parlament, és már csak Novák Katalin aláírására vár.

Takács szerint a „javaslat” az állami tulajdonban lévő képalkotói eszközpark modernizálásáról is szól, bár erről nincs szó a törvényben. Azt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a magánszolgáltatók továbbra is végezhetnek ilyen vizsgálatokat, „tehát ez nem olyan lesz, mint a meddősségkezelés, ahol tényleg egy teljes állami tulajdonba vonás történt”.

Azt mondta, tiszta vizet szeretnének önteni a pohárba, hogy „amikor egy beteg bemegy egy közfinanszírozott egészségügyi intézmény kapuján, biztos lehessen abban, hogy közfinanszírozott keretek között fogják ellátni”. Takács szerint összesen „talán hét olyan hely van, ahol magántulajdonban lévő MR- vagy CT-gép van kórházon belül”. Hogyha csak az Affidea négy budapesti és egy győri, a Mediworld szolnoki és székesfehérvári, és a HUNIKO kistarcsai és diósgyőri központjait összeszámoljuk az már több mint hét, de ott van még a Pécsi Diagnosztikai Központ vagy a kispesti Raditec.

Az államtitkár így foglalta össze a lényeget: „A cél a tiszta viszonyok teremtése, ezt elkezdtük számos fronton, szeretnénk a köz- és magánellátást egyértelműen szétválasztani, ez a beteg érdeke is, a szürkezónából mi tiszta, fekete-fehér helyzetet szeretnénk teremteni, ez egy lépés a sok közül”. A „szürkezóna” kifejezéssel az iparági szereplők valószínűleg nem értenének egyet, ugyanis a közfinanszírozott magánegészségügyi ellátás egy végtelenül szigorúan szabályozott piac, ahol az állam határozza meg az árat, a szolgáltatás minőségét, hogy mennyit lehet belőle nyújtani, és hogy kit enged be a piacra.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink