hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Takács szakdolgozói béremelésről, praxisokról

Olyan nincs, hogy béremelés nélkül maradjon szakdolgozó – közölte Takács Péter a kórházszövetségi fórumon a jövő hónapban esedékes szakdolgozói béremeléssel kapcsolatban.

Az alapbért kell átlagosan húsz százalékkal emelni és az alapján a pótlékokkal a havi jövedelmet kiegészíteni – próbálta eloszlatni a politikus a szakdolgozók egyik félelmét. Tehát nem igaz az, hogy attól fog emelkedni az alapbér, hogy pusztán beépítik a pótlékokat. Hozzátette: természetesen az összes olyan keresetkiegészítés, ami valamilyen egyéb jogszabály alapján kapnak az érintettek, az továbbra is adható. A csak munkáltatói döntés alapján járó kiegészítéseknél viszont már a kórház- és gazdasági igazgatónak mérlegelnie kell, hogy a kórház likviditási helyzete a béremelés után milyen mértékben engedi ezek kifizetését írja a lap.

Az állami egészségügyi rendszer folyamatban lévő átalakításával kapcsolatban az államtitkár jelezte, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság, mint praxiskezelő hozzálátott a háziorvosi körzethatárok kijelöléséhez. Ez azt jelenti, hogy a betöltetlen kisméretű praxisokat beolvasztják a nagyobb praxisokba. 

Takács Péter szerint: „amit eddig az önkormányzatok nem végeztek el, mi most megcsináljuk.” Az átalakítás részeként változik majd a finanszírozás. Mint mondta: találtak olyan praxist, amelyben 319 főre 83 éves doktor bácsi egy fiatalos, 81 éves asszisztenssel kap 4 millió forint fölötti praxis finanszírozást. Ez a finanszírozás igazságtalan azon fiatalabb házirvosokkal, akik két és félezer beteget látnak el ugyanennyi pénzért. Közölte azt is, hogy 2028-ig a fenntarthatatlan 300-400 fős praxisok megszűnnek. Addig kell eldöntenie a pici betöltött praxissal rendelkező orvosoknak, akik nem is helyettesítenek máshol, hogy kívánják-e folytatni a munkát, vagy sem. Ha igen, akkor nagyobb terület ellátást kell vállalniuk.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink