hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Szűrőbuszok: idegenkedett a mobil mammográfiától a lakosság

A Magyar Nemzet utánajárt, hogy valóban kihasználatlanok-e a szűrőbuszok, illetve mi indokolta azok átalakítását.

Bár a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szűrőbuszai immár évek óta járják az országot, akadnak olyan hangok, amelyek megkérdőjelezik a szűrőprogramok sikerességét, kétségbe vonják a mobil szűrőegységek létjogosultságát. A kritikák ellenére azonban jelentős igény van a lakóhelyhez közeli egészségügyi szolgáltatásokra.

Az NNK több alkalommal is kritikát kapott a szűrőbuszok használatáról, átalakításáról, és az is jellemző, hogy minduntalan tévesen kötik össze különböző európai uniós forrásokból megvalósuló egyéb programokkal.

Az NNK-nál ezért a Magyar Nemzet arról érdeklődött, hogy valóban kihasználatlanok-e a szűrőbuszok, illetve mi indokolta azok átalakítását. A népegészségügyi központ a válaszában közölte: Magyarországon a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések a vezető halálokok közé tartoznak. Az NNK egyik alapfeladata, hogy a szűrővizsgálatokkal megelőzhető halálozások kockázatát csökkentse és ennek a tendenciának a kedvezőtlen irányát megváltoztassa, illetve növelje a részvételi hajlandóságot a szűrővizsgálatokon.

Ennek érdekében kínálták fel a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat program kezdetén az emlőszűrés lehetőségét is. Rövid időn belül azonban azt tapasztalták, hogy a településeken előzetesen értesített személyek idegenkednek az emlőszűrés ezen módjától, és mintegy hatvan százalékuk nem jelent meg a vizsgálatokon. Mindezeket figyelembe véve döntés született a mammográfiás szűrőegység kiszereléséről és átadásáról olyan egészségügyi intézmények számára, ahol nincs vagy elavult készülék áll rendelkezésre, bővítve a helyi egészségügyi szolgáltatások lehetőségét és minőségét. 

A lapot arról is tájékoztatták, hogy az NNK az elmúlt években folyamatosan működtette a szűrőbuszokat, gyakran az ország több különböző pontján akár négy-négy busszal végeztek párhuzamosan szűrővizsgálatokat. A beszámoló szerint a mobil szűregységeken nyújtott egészségügyi szolgáltatásokkal 2022-ben közel 14 ezer ember vizsgálata történt meg. A szűrőbuszok létjogosultsága beigazolódott a Covid–19-pandémia alatt is, amikoregyéb egészségügyi tevékenységekre, köztük Covid-tesztelésre, oltásra használták ezeket, lebonyolítva mintegy 302 ezer ellátást.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink