hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

„Szinte csak az operál, aki szeret”

A szürkehályog-műtét rutinbeavatkozás, de ezek száma sokkal jobban visszaesett idehaza a járványévek alatt, mint más uniós országokban: 2021-ben lakosságarányosan csak Romániában végeztek belőle kevesebbet, írja a G7.

A magánszektorban több százezer forintba kerülő műtétre a közegészségügyben jelenleg több mint 12 ezren várnak. A hivatalos lista lefaragása lassan halad, az elmúlt fél évben csak pár száz fővel csökkent, de a G7-nek nyilatkozó szemorvos szerint a valóságban inkább nőttek idén a várakozási idők, ugyanis a jelenlegi szabályozási környezet nem kedvez a járvány előtti szemműtétszámok elérésének.

Az Eurostat friss adatai szerint az EU-ban az egyik leggyakoribb műtéti beavatkozás 2021-ben a szürkehályog-műtét volt. Az egész EU-ban több mint 4,3 millió ilyen műtétet végeztek el, ami a 2019-es, még járvány előtti adatnál 4 százalékkal kevesebb. Mivel 2021 a harmadik hullám és a különböző korlátozások miatt még járványév volt, ez a 4 százalékos csökkenés nem mondható drasztikusnak.

A legtöbb beavatkozáshoz Franciaországban, Ausztriában és Észtországban jutottak hozzá a betegek, de hasonlóan magas az adat Csehországban, Németországban vagy Lettországban, ezekben az országokban is ezer fölötti a százezer lakosra jutó szám. Romániában viszont ez az adat csak 250, és Magyarországon sem éri el az 500-at. Lengyelországban már meghaladta a félezret, de például Bulgáriában is másfélszer annyian „fértek hozzá” százezer főből ehhez a szemműtéthez, mint Magyarországon.

Szürkehályog-műtétre 2022 májusában is még majdnem 17 600-an vártak, akkor az átlagos várakozási idő 62 nap volt. Aztán 2023 márciusra ez lecsökkent közel 12 900 főre. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) akkor közölte, a rendszerben várakozó betegek száma még mindig duplája a járvány előttinek, de mindent megtesznek azért, hogy 2023-ban a várólisták hossza rövidüljön és a várakozó betegek száma csökkenjen, ezért többletfinanszírozást adnak azoknak a szolgáltatóknak, amelyek betegeket vállalnak át máshonnan. Most, fél évvel később a NEAK várólista-adatbázisa szerint az országban szürkehályogműtétre 12 492-en várakoznak, az átlagos várakozási idő pedig 44 nap.

Kiugró a várólista hossza az Észak-Alföldön, ott ugyanis az elmúlt hat hónapban az átlagos várakozási idő 100 nap volt. Jelenleg egyébként további 1131-en szerepelnek a szürkehályog-műtét előjegyzési listáján, nekik még nincs konkrét műtéti időpontjuk.

A lap által megkérdezett egészségügyi szakértő a következő lehetséges okokról beszélt az adatok kapcsán:

  • A szemészek, asszisztensek tipikusan nagy arányban mentek el a magánegészségügybe dolgozni az elmúlt években.
  • Még mostanra sem érte el a magyar egészségügy a járvány előtti kapacitásait, kisebb az egészségügy teljesítménye most, mint 2019-ben.
  • A közintézményben dolgozó orvosok, így a szemészek, fix bért kapnak, nincs a rendszerben motiváció az ellátott esetszám növelésére – szemben a korábbi hálapénzrendszerrel. A műtétet segítő egészségügyi asszisztens pedig azért nem motivált, mert az ő bére nem emelkedett.
  • A kórházigazgatónak sincs eszköze motiválni a beosztottjait arra, hogy növeljék az ellátott esetszámokat.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: G7)
hirdetés

Könyveink