hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Szigorítják az ortopéd cipők felírásának szabályait

Az új szabálynak – bár indoklást nem fűztek hozzá – nyilvánvalóan a csalások megelőzése az indoka, írja a hvg.hu.

Az egészségügyet is felügyelő belügyminiszter hétfő este megjelent rendelete szerint a jövőben ortopéd cipőt csak elektronikus recepttel lehet felírni, papíralapúval tilos. Emellett az eszköz rendelésekor a lábról a deformitást bemutató fotódokumentációt kell készíteni, vagy képalkotó diagnosztikai vizsgálat keretében készült leletet bemutatni – írja a hvg.hu.

„A fotódokumentációt úgy kell elkészíteni, hogy az elősegítse az orvosi indikáció fennállásának megállapítását és ellenőrzését”. Továbbá „az eszköz beteg részére történő átadása során a beteg lábát és az elkészült cipőt a lábon bemutató fotódokumentációt kell készíteni”.

Az új szabálynak az lehet az indoka, hogy az elmúlt hónapokban számos nagy összegű csalás derült ki: olyan embereknek rendeltek drága gyógycipőket, akiknek nem volt azokra szükségük, és nem is tudtak erről. A legutóbb elfogott orvosok és cégvezetők esetében például 930 cipőhöz a fiktív tartalmú vényeket egy szegedi orvos írta fel, s ezzel közel 50 millió forinthoz segített hozzá egy céget. Pedig a társaság cipői sorozatgyártással és gyenge minőségben készültek. A lábbeliket kapott ügyfeleket senki meg sem vizsgálta, sőt a gyógycipős vényeket felíró orvossal soha nem is találkoztak.

Eközben viszont a különleges szakértelmet igénylő segédeszközgyártással foglalkozó becsületes vállalkozások a tönk szélére kerültek, mert a tényleg szükséges állami támogatás kevés, és azt is késve kapják meg.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink