hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Szerda éjfélig harmadfokú hőségriasztás!

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el szombat nulla órától szerda éjfélig az ország egész területére az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján.

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra hívja fel a figyelmet, hogy a nagy melegben fokozottan ügyelni kell a folyadékbevitelre, ezen kívül 11 és 15 óra között lehetőség szerint érdemes árnyékban tartózkodni. Ajánlásuk szerint a szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.

A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat, a magas testhőmérséklet (40,5 Celsius fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Ezt a jelenséget tipikusan fiatal felnőtteken lehet észlelni, akik a rossz közérzet ellenére tovább edzenek. A kánikulában futni, kerékpározni csak a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Aki mégis biciklitúra mellett dönt a hétvégén, viseljen kalapot, sapkát, álljon meg a közterületi kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be a pólóját, írták.

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, és semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel!

Ismételten felhívják a figyelmet arra is, hogy a nagy melegben akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért gyermekeket, kisállatokat ne hagyjon senki a kocsiban! Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot!

Mint írták, a hőségben egyre több és egyre nagyobb tüzek keletkeznek a szabadban. A tűzoltók már több mint négyezer szabadtéri tüzet oltottak el idén, amelyeknél tíz ember megsérült, a leégett terület pedig 3100 futballpályának felel meg.

Nyolc vármegyében tűzgyújtási tilalom van, ami azt jelenti, hogy erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tilos tüzet gyújtani. A tűzgyújtási tilalommal érintett területet térképen jelöli a katasztrófavédelem weboldala. A saját kertjében továbbra is mindenki bográcsozhat, grillezhet, de fontos, hogy a tüzet egyetlen pillanatra se hagyják őrizetlenül.

*

A következő napokban várható hőség miatt szombat reggeltől szerda este 8 óráig életbe lépett a "vörös kód", ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását, jelentette be a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szombaton sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az elmúlt rövid időszakban már kétszer kellett országosan elrendelni a "vörös kódot", ami az elmúlt években nem fordult elő, hangsúlyozta Fülöp Attila. A "vörös kód" egy speciális eljárásrend, amely szerint minden szociális intézménynek meg kell nyitnia kapuját, ha a regionális diszpécserszolgálat utcán bajba került, magán segíteni nem tudó embert irányít oda, magyarázta. A "vörös kód" a szociális intézményekre vonatkozó intézkedéseken túl figyelmeztetés a társadalomnak is, mondta az államtitkár, kérve mindenkit, hogy vigyázzon magára, és emellett, ha az utcán bajba került hajléktalan embert lát, akkor azt jelezze a regionális diszpécserszolgálatnak.

Az államtitkár elmondta, hogy az előző héten kiadott "vörös kód" jelzés alatt a diszpécserszolgálatok összesen három tucat jelzést kaptak, ebből nyolc esetben volt szükség bajba jutott emberek elszállásolására.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink