hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Száz esztendeje született Komárom leghíresebb orvos-tengerésze

Juba Ferenc radiológus-tengerészkapitány születésének századik évfordulójára előadással és koszorúzással emlékezik pénteken Komárom és Révkomárom önkormányzata.

Juba Ferencet mindkét város díszpolgárává választotta. Nyugdíjba vonulása után Komáromnak adományozta magyar tengerészettörténeti gyűjteményét, mely állandó kiállításként a Városházán látható, illetve felállította a városban a Magyar Tengerészek Emlékművét.
Juba eredetileg orvosnak készült, de négy év elvégzése után matróznak állt egy tengeri hajón. Tanulási vágya azonban megmaradt, 1942-ben tengerészkapitányi vizsgát tett, majd 1944-ben a pécsi egyetemen jogi diplomát, 1949-ben ugyancsak Pécsett orvosi diplomát szerzett.

A háború után dunai és tengerjáró hajókon dolgozott, majd a Közlekedési Minisztérium Tengerészeti Hivatalában osztályvezető lett. 1962-ben Bécsben telepedett le, hajóorvosként dolgozott Európa és Észak-Amerika között, illetve egy északi sark körüli vizeket kutató expedícióban is részt vett. Végül St. Pöltenben telepedett le, kórházi főorvosként és radiológus szakorvosként tevékenykedett.

Nyugdíjba vonulása után idejét a magyar tengerhajózás történetének felkutatásával töltötte. Részt vett a Tengerész kézikönyv megírásában, és a későbbiekben is több tudományos értékkel bíró publikációt tett közzé magyar, latin, német és angol nyelveken.

 

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink