hirdetés
2024. augusztus. 28., szerda - Ágoston.
hirdetés
hirdetés

Aggályos a üzemorvosi vizsgálatok megszüntetése

A szakszervezetek szerint kapkodásra és fejetlenségre utal, ami a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok körül zajlik, írja az Economx.

Rövid határidőt, alig több mint egy hetet hagyott a kormány a szakszervezeteknek és a munkáltatóknak is a kötelező munkaalkalmassági vizsgálat megszüntetéséről szóló törvénymódosítás véleményezésére – közölte a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ). A munkavállalói jogokat súlyosan sértő, alaptörvény-ellenes tartalmat már hónapokkal ezelőtt, korábbi formájában is elutasították, közölte a szövetség.

Mivel az akkori változtatási javaslatokat azóta sem vette figyelembe a jogalkotó, a MASZSZ tiltakozik a szeptember elsejei bevezetés ellen.

Kapkodásra, fejetlenségre, s nem utolsó sorban a szociális partnerek semmibevételére utal, hogy a kormány az utolsó pillanatra hagyta, s a nyári szabadságok idején igen rövid időt, alig több mint egy hetet adott a szakszervezeteknek és a munkáltatóknak is a kötelező munkahelyi alkalmassági orvosi vizsgálat megszüntetéséről szóló törvény véleményezésére – mondta Zlati Róbert.

Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke leszögezte: szakszervezeti és munkavédelmi szakértői körökben nem változott a törvénymódosítás korábbi megítélése, s ahogyan azt már az elképzelés hónapokkal ezelőtti ismertetésekor is jelezték, a munkáltatók felmentését a kötelező alkalmassági vizsgálat elvégeztetése alól a munkavállalói jogok durva megsértésének, történelmi visszalépésnek és nem utolsó sorban életveszélyesnek tartják.

Az egyeztetésre hivatott Országos Munkavédelmi Bizottság (OMB) munkavállalói és munkáltatói oldala is több módosító javaslattal próbálta jobbítani a tervezetet, ám kiderült, a kormány változtatás nélkül készül szeptember elsején bevezetni az új rendszert – írja az Economx.

(forrás: Economx)

Könyveink