hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Szabályozatlan a vizsgálatkérés a magánorvoslásban

Nehezen magyarázható, miért nem jogosult egy magánorvos közfinanszírozott szolgáltatást kérni, írja a Magyar Időkben dr. Szerémy Zsolt főfoglalkozású magánorvos.

Kisebb súlyú, de az érintettek számára nagy jelentőségű kérdést szeretnék felvetni, írja a szerző, aki jelzi: ha egy magánorvosnál megjelenő betegnél az orvos laboratóriumi vizsgálatot tart szükségesnek, és beutalóval ellátva beküldi őt egy állami fenntartású kórház vagy szakorvosi rendelőintézet laboratóriu­mába vérvételre, a páciensnek – függetlenül attól, hogy van érvényes tajkártyája, vagyis egészségbiztosítása –, fizetnie kell a vérvételért és az elvégzett vizsgálatokért. A vonatkozó jogszabály nem direkt módon tilt, hanem közvetetten: a beutalásra jogosult orvosok felsorolásában nem szerepel a magánorvos.

Ez a rendelkezés első pillanatra a kívülálló számára talán észszerűnek tűnhet, valójában mind szakmai, mind finanszírozási szempontból megkérdőjelezhető. Szakmailag megalapozatlan, mert az, hogy a betegnek szüksége van-e valamely vizsgálatra, tisztán orvosszakmai kérdés, ami független attól, hogy közfinanszírozott ellátás keretében dolgozó orvos vagy magánorvos kéri-e a vizsgálatot.

Finanszírozási szempontból pedig azért értelmetlen, mert könnyűszerrel kijátszható, és az érintettek rendre ki is játsszák: a magánorvos szakmai javaslata alapján a háziorvos beutalja a közfinanszírozott szakrendelésre vagy szakambulanciára a beteget, és az ott dolgozó orvos – gyakran maga az érintett magánorvos, aki a közfinanszírozott ellátás keretében is dolgozik! – beutalja a szükséges vizsgálatra a pácienst, akinek így térítésmentesen jár az ellátás. A másik lehetőség, hogy a páciens (szakmailag indokolatlanul, de a magánorvos tanácsa alapján) sürgős ellátás igényére hivatkozva keresi fel a beutalóköteles szakrendelést, ahol ebben az esetben beutaló nélkül is jogosult a biztosítottaknak járó ellátás igénybevételére [a r. 4.§ (1) b) alpontja], és ugyanúgy megkapja a magánorvos által javasolt vizsgálatra a beutalót.

A jelenlegi jogi helyzet a magánorvosokat személyükben is sértő diszkriminációt testesít meg: a magánorvosok joggal gondolhatják, hogy a jogalkotó szakmailag alkalmatlannak tartja őket arra, hogy eldöntsék, indokolt-e valamely vizsgálat vagy sem, közli a Magyar Idők.

(forrás: Magyar Idők)

cimkék

Könyveink