hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Sürgősségi felárat fizetett a kormány a Moderna vakcinákért

A Moderna vakcinák becsült nettó értéke 1,5 milliárd forint volt, ám a szerződést végül 2 milliárd forintért írta alá a két fél, írja az Mfor.

Megjelent a közbeszerzési értesítőben a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK), valamint a Moderna közbeszerzéséről szóló tájékoztató, amely valóban nem a Takács Péter egészségügyi államtitkár szerint emlegetett 700-800 ezer vakcináról szól, ahogy a Népszava kérdésére válaszolva december 7-én reagált.

Hanem azt támasztja alá, amit a Telex csütörtöki cikke közölt, miszerint egy nullával többet mondott az államtitkár, és valójában 70 ezer vakcináról szól a felhívás nélküli tárgyalásos eljárás megrendelése. Egész pontosan 72 727 adagról, amelyet plusz 27 százalékkal megtoldanak. Ez úgynevezett „rabatt” megajánlott mennyiség, ami a közbeszerzésben kiírt mennyiségen, azaz a 72 727 adagon felül szállítandó.

A Moderna vakcinák becsült nettó értéke 1,5 milliárd forint volt, ám végül 2 milliárd forintért írta alá a két fél, ugyanis a vevő (Magyarország) „előre nem látható események miatt rendkívüli sürgősségre” hivatkozott. Előre nem látható esemény lehet talán az, hogy az utóbbi hetekben elég masszívan emelkedett a szennyvizekben mért koronavírus örökítőanyaga, írja az Mfor.

(forrás: Mfor)
hirdetés

Könyveink