hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Statisztika a terhesgondozás és a szülések áráról

A VG számol be a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének Kohorsz ‘18 jelentéséről, ami a terhesgondozás és a szülések árára fókuszált.

A gyermekvárás időszaka jelentős kiadással jár a családok számára. Először a várandós időszakban a terhesgondozás terheli meg a családi kasszát, majd a szülésnek is ára van. A gyermeket váró nők a várandósságuk alatt átlagosan 126 ezer forintos kiadásról számoltak be.

A szülések átlagosan 99 ezer forintba kerültek, az otthonszülő nők 192 ezer forintot fizettek, a magánkórházakban szülők átlagosan 534 ezer forint költségről számoltak be – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népességtudományi Kutatóintézetének Kohorsz ‘18 Magyar Születési Kohorszvizsgálatából, amelyben 2018 áprilisa és 2019 áprilisa között gyermeknek életet adó több mint nyolcezer nőt kérdeztek meg, és a tanulmány címe, A szülés ára.

Ebben az időszakban az anyák 97,6 százaléka állami fenntartású intézményben szült, alig 1,8 százalékuk jelölt meg magánkórházat a szülés helyeként. A szülések csekély százaléka pedig egyéb helyen, például mentőautóban vagy ohhonszülés keretében történt.  Magyarországon a várandósgondozást és a szülést a társadalombiztosítás (tb) finanszírozza, 2018-2019 során szülő nők számára mégis jelentős kiadással járt ez a folyamat – írják a tanulmány készítői. 

A megkérdezettek nagyjából harmada csak tb-finanszírozott nőgyógyász általi várandósgondozást vett igénybe, az anyukák 51 ezer forint kiadásról számoltak be. 

A várandósok 60 százaléka pedig részben magánnőgyógyászati ellátást is igénybe vett. Akik magánrendelésre jártak összesen 195 ezer forintot fizettek a terhesgondozásokért, akik pedig mindkét ellátórendszert igénybevették átlagosan a terhesgondozás alatt 146 ezer forintot fizettek. 

További részletek a VG összeállításában.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink