hirdetés
2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés

Sorakoznak a vevők a fürdőért, a pénz újra elakadt

Nehezen prognosztizálható, hogy ki lesz a harkányi fürdő új tulajdonosa, s egyre bizonytalanabb, hogy a létesítmény belefoghat-e abba a fejlesztésbe, ami nélkül viszont a város idegenforgalma végképp lejtőre kerülhet – írja a Népszabadság.

Az ezredfordulón még egymillió vendéget fogadó harkányi fürdőbe tavaly már csak 520 ezren váltottak jegyet. A fokozatos forgalomcsökkenés végveszélybe sodorhatja az idegenforgalomból élő, négyezer lelkes baranyai kisvárost.

A bajt fokozza, hogy az évi másfél milliárd forintból gazdálkodó település önkormányzata – egy lakosra vetítve rekordméretűnek számító – 5 milliárdos hitelállománnyal küzd, így a város saját kasszájából képtelen fejleszteni turisztikai adottságait. Emiatt Harkány el akarja adni fürdőrészvényeinek egy részét, hogy az így befolyt pénzből fejlessze a várost és a 13 hektáros gyógyfürdőt.

Hónapokig úgy tűnt, hogy a – Fidesszel köztudottan jó kapcsolatot ápoló – Aquaplus Kft. megveszi a fürdő részvénycsomagjának 35 százalékát, 851 millió forintért, ám a cég nem tudta letenni időre az ígért pénzt, ezért március végén a város vezetése új vevővel, a Sa-Le Invest Kft.-vel kezdett tárgyalni. Ennek a cégnek a harkányi Leéb József a gazdája, akinek főleg Törökországban vannak vállalkozásai, s információink szerint a kft. egyik legnagyobb üzleti partnere az orosz földgázkitermelő óriás, a Gazprom. A Sa-Le Kft. 1,3 milliárdot ajánlott a fürdő 51 százalékáért. A fizetési határidő ezúttal április 16. volt, ám a pénz most sem érkezett meg a harkányiak számlájára – írja a Népszabadság.

Könyveink