hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

„Segítsenek megszüntetni a hálapénzrendszert!”

Dénes Tamással, a Magyar Rezidens Szövetség új elnökével készített interjút az mno.hu, fő témájuk a paraszolvencia, s e rendszer megszüntetése volt.

Egy rövid részt idézünk a beszélgetésből:

– Magyarországon a hálapénz adása törvényes. De mindenki azt mondja, és mi is úgy látjuk, hogy mégiscsak hajlamosít a korrupcióra, mert amikor a hálapénz „átváltozik” és mint a félelem bére funkcionál, az már korrupció. Nem lehet sem szabályozni, sem ellenőrizni. Hogyan lehetséges az, hogy miközben az élet más területein folyik a korrupció elleni küzdelem, itt pedig van egyfajta engedékenység? Mi partnerek vagyunk a rendszer kifehérítésében, hiszen ha ez megtörténik a bérek tekintetében, az összfinanszírozás is hatékonyabb lesz. A hálapénzrendszer perverz motivációkat szül, azok pedig nagyon sokba kerülnek a magyar adófizető állampolgároknak.

– Utalt arra, hogy a betegek is vastagon benne vannak a folyamatban, s tényleg súlyos hiba lenne az egész problémát ráhúzni az orvosokra és a többi dolgozóra, hiszen a társadalom nagyobbik része szerint a hálapénz „rendben van”. Tudatában vannak annak, hogy szemléletváltásra van szükség a társadalomban?

– A rendszer valódi hibáit mi látjuk igazán. A betegek csak szenvedő alanyai ennek a helyzetnek. Mi adjuk a nevünket ehhez. A mi felelősségünk az, hogy jó példával járjunk elöl, de az emberek, a betegek nélkül nem fog sikerülni. Én nem osztom azt a véleményt, hogy a társadalom nagyobbik része szerint a hálapénz „rendben” van, maximum elfogadja mint szükséges rosszat.

– Értelmezhető az a kijelentés, hogy ha az orvos és a beteg kapcsolata megtisztul ettől a korrupciós mechanizmustól, akkor egy jobb, egészségesebb, vitálisabb társadalom jöhet létre?

– A hálapénz egyértelműen megmérgezi az orvos beteg közötti bizalmi viszonyt, ami elengedhetetlen a gyógyításhoz. Hogy egy egészségesebb társadalom jön létre a szó szoros és átvitt értelmében, az is biztos. A jelenlegi rendszerben a betegbiztonság jege egyre csak olvad, már kevés tartja – olvasható Dénes Tamás válasza az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink