hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Salátatörvény hizlalja a Semmelweis Egyetemet

Már papír is van róla, hogy március elsejétől nagyot nő a Semmelweis Egyetem (SE), írja a Népszava.

Felkerült a parlament honlapjára az a bizottsági összevont törvénymódosító javaslat, miszerint március elsejétől két országos intézmény – az Országos Orvosi Rehabilitációs (OORI) és az Amerikai úti Idegsebészet – teljes vagyonával, ingatlanjaival az alapítványi formában működő Semmelweis Egyetemhez kerül.

Az érintett intézmények ingatlanjait és egyéb eszközeit „ingyenesen, a tulajdonosi joggyakorló könyveiben szereplő nyilvántartási értéken történő átvezetéssel az egyetem tulajdonába kell adni. Az ingatlan tulajdonjogát az egyetem a terhekkel együtt szerzi meg” – áll a módosító indítványban. A múlt héten Merkely Béla rektor és az SE kancellárja már egy rövid egyeztető megbeszélést is folytatott az OORI-ban az integráció utáni feladatokról.

A lap szerint a következő lépcsőben az OMI másik fele, az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézet, valamint az Országos Onkológiai Intézet, utána az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, és az Országos Kardiológiai (Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris) Intézet következik. Ezzel tulajdonképpen egy év alatt megszűnhetnek az országos intézetek.

Az állami kórházak átadásáról szóló passzusokat egy most tárgyalt nagyobb salátatörvényhez, „Az egyetemek és a kutatóintézetek, valamint a gazdaság összekapcsoltságának erősítéséhez szükséges egyes törvények, továbbá egyes felnőttképzési és kulturális tárgyú törvények módosításáról” címűhöz nyújtotta be Hende Csaba. Az állami kórházak magánosításával kapcsolatos döntés kétharmados. A tervezet egyebek mellett rendelkezik az érintett intézményekben dolgozók jogállásáról is, ami március elsejétől az egészségügyi szolgálati jogviszonyból a Munka Törvénykönyve szerinti munkavállalóivá alakul át. S míg a tervezett módosítás szövege az Amerikai úti idegsebészetet, mint a SE telephelyét említi, addig az OORI-t, mint önálló klinikai tömböt. A kettő között éles különbség, hogy míg az utóbbinak önálló jogállása, főigazgató főorvosa, gazdasági igazgatója van, addig a telephelynek nincs ekkora önállósága.

 

 

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink