hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Romos budapesti kórházon adna túl az állam, Újpesten aláírást gyűjtenek

A szebb napokat látott újpesti Árpád Kórházat a tavaly nyári sikertelen próbálkozás után újra árverésre bocsájtják, jelzi az Index. Újpesten aláírást gyűjtenek.

A jelenlegi legnagyobb összegű tétel 1,44 milliárd forinttal az újpesti Árpád Kórház a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. elektronikus árverési platformján – vette észre az Index. A romos állapotú egészségügyi intézményen nem először próbál meg túladni az állam, tavaly nyáron már volt egy sikertelen erre irányuló kísérlet. Amikor nyolc hónappal ezelőtt asztalra került a téma – június 15-től lehetett licitálni – az újpesti önkormányzatnál arról beszéltek, hogy az állam a tudtuk nélkül lépett.

A teljes közmű-ellátottságú belterületi ingatlan (Árpád út 124–132.) 9421 négyzetméteren terül el. Az MNV-s árverési tétel adatlapján az olvasható, hogy az ingatlan két utcafronttal rendelkezik, szabálytalan alakú, kerített, részben szilárd felszínű sík terület.

Az ingatlan nyolc felépítményt tartalmaz, amelyek utcafronton, oldalhatáron, illetve szabadon álló elhelyezkedésű épületek, korábban az Árpád Kórház részeiként üzemeltek. A felépítmények hagyományos technológiával épültek, téglaszerkezetűek, együttes alapterületük meghaladja az 5800 négyzetmétert, használaton kívüliek, műszaki és esztétikai állapotuk közel azonos, felújítandó-gyenge, írja a lap.

*

Wintermantel Zsolt, az újpesti Fidesz választókerületi elnökeként, Újpest korábbi polgármestereként arra kéri a kormányt és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t (MNV), hogy függesszék fel városrészben lévő Árpád kórház árverését. Wintermantel Zsolt és a Fidesz újpesti szervezete szerdán közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írták: az árverést mindaddig fel kell függeszteni, amíg egy megfelelően kidolgozott terv nem készül az újpesti fekvőbeteg-ellátás régen várt helyreállítására és egy új kórház létesítésére.

Közölték azt is: a sajtóból értesültek arról, hogy a magyar állam nevében eljáró MNV Zrt. árverésre bocsájtja az Árpád kórház évek óta üresen álló épületét.  Wintermantel Zsolt úgy fogalmazott: "értem a kormányzat szempontjait, a kórház állapotával tisztában vagyok, de mégis úgy vélem, ez a lépés jóvátehetetlen kárt okozna Újpestnek. Ezzel végképp elveszhet az esélye, hogy Újpestnek kórháza legyen".

A kormánypárti politikus hangsúlyozta: az újpestiek kórházat akarnak és az elvárásuk jogos. Újpestnek - mint írta - történelmi jogon és lélekszámát tekintve is jár egy kórház, valamint a helyben lévő fekvőbetegellátás éppen úgy, ahogy ezt önálló város korában meg tudta teremteni magának. Wintermantel Zsolt közölte, annak érdekében, hogy kellő súlyt adjanak az újpestiek jogos elvárásának, aláírásgyűjtést kezdeményez a kórház ügyének támogatására.

(Fotó: Máthé Zoltán / MTI)
(Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink