hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.

Rétvári: Számos egészségügyi fejlesztés valósult meg kormányzati forrásból

Bemutatták a Ferencvárosi Önkormányzat most elkészült szakrendelőjét. A Mester utcai új épület a már meglévő egészségügyi központot egészíti ki.

Az elmúlt években rengeteg fővárosi egészségügyi fejlesztés valósult meg kormányzati forrásból, az ellátás minden szintjét érintő beruházások történtek az infrastruktúra, az orvosi eszközök és az informatika területén, hangoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán Budapesten. Rétvári Bence a ferencvárosi szakrendelő előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a kerület egészségügyi szolgáltatója 5,6 milliárd forintos kormányzati támogatásból újul meg, amely forrás része a kormány által indított Egészséges Budapest Programnak (EBP). Ismertetése szerint az EBP keretében fővárosi és kerületi egészségügyi fejlesztések valósultak meg, kórházfelújításra 88 milliárd forintot fordítottak; 11 országos intézet újult meg, 13 fővárosi kórház és 32 szakrendelő rekonstrukciója valósult meg. Orvosi eszközökre 34 milliárd forintot, informatikai fejlesztésre pedig 15 milliárd forintot fordítottak.

Rétvári kitért arra, hogy Budapesten a CT- és MR-várólisták csökkentésére 2,7 milliárd forintot költött a kormány. Az államtitkár megjegyezte, "sajnálatosan ezek a fővárosi beruházások sokkal lassabban valósultak meg, holott a kormány határidőre, ütemezetten utalta ki a pénzügyi forrásokat, azonban a főváros nem tudta időben befejezni a munkálatokat". Mivel a kormánynak a budapestiek egészsége fontos, ezért a fővárosi vezetés "csetlése-botlása" ellenére nem a pénz visszafizetése, hanem az elszámolási határidő meghosszabbítása mellett döntöttek.

Rétvári igaztalannak és valótlannak mondott minden olyan baloldali vádat, amely szerint kormányzati források hiányoztak a fővárosi egészségügyi fejlesztésekhez. Ismertetése szerint "a háborús, szankciós időkben" is ötmilliárd forint többletforrásról döntött a kormány tavaly év végén. Ebből a pénzből jut a X. kerületi gyermek fogászati rendelő, a XVII. kerületben háziorvosi rendelő, a X. kerületben az egészségház és gyermekorvosi rendelő, a XXII. háziorvosi rendelő felújítására, ezen felül támogatják a Szent Ferenc Kórház felújítását, a Szent János kórház energetikai korszerűsítését is.

A ferencvárosiak nevében Gyurákovics Andrea polgármester-jelölt megköszönte a felújítási támogatást, egyben azt ígérte, ha június 9-én megkapja a szavazatok többségét, akkor elindítják az "Orvost Ferencvárosba" programot, amelynek keretében lakhatási támogatást és önkormányzati lakást biztosítanak azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik vállalják, hogy 24 hónapig a rendelőben vállalnak munkát, közölte az MTI.

*

2024. május 8-án 11.00 órakor a sajtó számára is bemutatták a Ferencvárosi Önkormányzat most elkészült szakrendelőjét, közölte szerkesztőségünkkel a FESZ. A Mester utcai új, 7 szintes, 3033 négyzetméteres épület a már meglévő egészségügyi központot egészíti ki. Az épület minden szempontból a legmodernebb technológiáknak felel meg. Az új épületbe 10 másik körzetből odaköltöznek a háziorvosi rendelők, a kerületi háziorvosi ügyelet, ott lesznek a szemészeti, belgyógyászati, nőgyógyászati, urológiai, sebészeti, ortopédiai, bőrgyógyászati, diabetológiai, fül-orr-gégészeti, audiológiai és angiológia szakrendelések, ultrahang vizsgálatok, és egy külön infúziós terápiás helyiség is nyílik majd. Egy teljes emelet az új szolgáltatásként elinduló egynapos sebészeti műtőt szolgálja majd ki.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink