hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Részt vehetünk az orosz egészségügy fejlesztésében

A Gyurcsány Ferenc magyar és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő, valamint számos magyar és orosz kormánytag részvételével kedden Moszkvában tartandó kormányközi konzultációról egy neve mellőzését kérő orosz kormányforrás elmondta: a két ország gazdasági együttműködésének fő fejlesztési iránya az energetikai szféra.

Az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva az illető rámutatott: "Az orosz gáz Ukrajnán át történő tranzitjában nemrég mutatkozó válság, amelyért a kizárólagos felelősséget Kijev viseli, megmutatta, hogy Európa energiabiztonságának garantálása érdekében feltétlenül keresni kell újabb szállítási útvonalakat, s ebben a Déli és az Északi Áramlat vezetékeknek kulcsszerepük van".
A nyilatkozó megállapította, hogy ezzel összefüggésben mérföldkő volt a Magyarországon áthaladó gázvezeték építéséről 2008. február 28-án Moszkvában aláírt kormányközi megállapodás. Ez előirányozza, hogy a két ország paritásos alapon vállalatot hoz létre a Déli Áramlat magyarországi szakaszának tervezésére, építésére és üzemeltetésére. A vezeték kapacitása legalább évi 10 milliárd köbméter lesz, és épül hozzá egy föld alatti gáztározó legalább egymilliárd köbméteres űrtartalommal - mondta az illető.
A kormányzati forrás rámutatott arra is, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom folyamatosan nő, 2008-ban újabb rekordot felállítva megközelítette a 13 milliárd dollárt, s Magyarország külkereskedelmi partnerei között Oroszország Németország után a második helyen állt.
A nyilatkozó a legfontosabb feladatok közé a kétoldalú gazdasági kapcsolatok diverzifikálását, a fejlett technológiát alkalmazó ágazatok közötti együttműködés fejlesztését és a kölcsönös beruházási tevékenység ösztönzését sorolta.
Hozzátette, hogy az energetika területén a beruházások mindkét irányban jelentősek. Orosz cégekkel alapított vegyes vállalatok keretében a magyar Mol konszern részt vesz nyugat-szibériai kőolajlelőhelyek feltárásában. Emellett hosszú távú együttműködés áll fenn a nukleáris energetika terén: az orosz TVEL Rt. 2032-ig szóló szerződéssel rendelkezik a Paksi Atomerőmű négy működő reaktorának fűtőanyaggal való ellátására, és az Atomexportsztroj Zrt. vállalattal együtt közreműködik az erőmű kapacitásának 1760-ról 2000 megawattra történő növelésében.
Az egyeztetett program keretében sikeresen fejlődik az együttműködés a nanotechnológia terén, megkezdte tevékenységét egy vegyes vállalat Miskolcon és Szegeden, és vannak közös projektek egyebek között a járványbiztonság és járványvédelem, valamint az informatikai és kommunikációs technológiák területén.
A közlekedés területén folyamatban van a tervek kidolgozása a Távol-Kelet-Európa vasúti folyosó létrehozására, illetve ehhez kapcsolódóan egy vasúti átrakócsomópont infrastruktúrájára támaszkodó logisztikai központ kiépítésére Záhonyban.
A magyar fél Oroszország több kiemelt nemzeti programjában is részt vesz, így az egészségügy, a lakásépítés és a mezőgazdaság fejlesztését szolgáló programokban: szerződések vannak érvényben egyebek között gyógyszerek oroszországi gyártásáról, szakosodott egészségügyi központok és sokfunkciós kórházak, klinikák felszereléséről, a lakásépítésben való magyar részvételről, valamint az oroszországi körülményekhez adaptált, magyar technológiákon alapuló mezőgazdasági objektumok építéséről - mondta az idézett forrás.
Mindehhez hozzátette: nagy jelentősége van Magyarország és több orosz régió kapcsolatának, különösen azoknak a régióknak az esetében, amelyekben finnugor népek élnek.
Végül rámutatott: a kétoldalú kulturális együttműködésre vonatkozó tervekben szerepel a nemzeti kultúra napjainak kölcsönös megtartása 2009-ben és 2010-ben, kiállítások rendezése Magyarországon orosz múzeumok gyűjteményeiből, a két ország alkotó és tudományos értelmisége számára kerekasztal-beszélgetések szervezése, valamint számos oktatási és ösztöndíjprogram.
A Kommerszant című orosz üzleti lap arról írt kedden, hogy a Gazprom ki akarja szorítani a kelet-európai szállítások egészéből az orosz-ukrán gázüzletben a kétoldalú szerződés januári aláírásáig közvetítőként részt vevő RoszUkrEnergót. A lap úgy véli, a következő lépés a szintén közvetítő szerepet betöltő Emfesznek a magyarországi piacról való kiszorítása lesz. A Gazprom szerint a RoszUkrEnergo magyarországi szállításait nem szabályozták, és a lap szerint ez a kérdés is szóba kerülhet Gyurcsány Ferenc Vlagyimir Putyin kormányfővel és Dmitrij Medvegyev elnökkel tartandó megbeszélésén. Végül a lap megemlítette, hogy a Gazprom és a Magyar Fejlesztési Bank kedden aláírja a Déli Áramlat magyarországi szakaszának tervezésére, építésére és üzemeltetésére létrehozandó vegyes vállalat megalapításáról szóló megállapodást.
MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink